Bankszámlát nyitni Angliában

Először is, bankszámlát hiába próbáltunk nyitni Angliában 10 nap alatt – húzták halasztották a dolgot – a nagy EU-s kapunyitás során és most a recesszióban is eléggé szívtak a bankok, úgyhogy egyáltalán nem akaródzott nekik egy ismeretlen külföldi házaspárt egy angol bankszámlafiókkal ‘megajándékozni’.

Az angol bank szintén a megbíhatóságot kereste. Pl. a Royal Bank of Scotlandnál elkérték

  • a magyar banktörténetünk utolsó 3 hónapját,
  • egy rezsi számlát (ezzel készültünk, vittünk ki egy kwH-os villanyszámlát meg egy UPC internetes számlát is – a kwH nemzetközi szó, azt csak értik, a UPC meg elég böhöm nagy cég, hogy szintén elég garancia legyen),
  • az összes magánokiratunkat beleértve
  • a házassági anyakönyvi kivonatot is lemásolták ott helyben
  • a férjem munkaszerződését, ami 10 napon belül lépett érvénybe akkor (márc 22-én érkeztünk, a szerződés meg ápr 1-től kezdődött)
  • kontaktálták a leendő munkahelyén dolgozó HR-est, hogy erősítse meg a munkaszerződés hitelességét

Miután mindez náluk volt, a banktisztviselő ígérte, hogy majd másnap telefonon értesít minket, hogy mi a helyzet. Na az ilyen ígéretekre ne vegyünk mérget, az ingatlanos csaj is ugyanezt ígérte, aztán úgy csinált ő is meg a bankos srác is, mint aki sosem mondott ilyet, nem tagadták de nem is mentegetőztek, csak egyszerűen udvariasan tájékoztattak minket, hogy éppen mi van. Elegánsan is lehet rossz munkatársnak lenni.

A banknál kiderült a 3. munkanapon, hogy azért nem döntöttek még, mert le kell fordíttatniuk a dokumentumokat angolra. Mire kérdeztem, hogy pontosan milyen dokumentumok várnak fordításra: a bankszámlakivonatok meglehetősen sztenderdek, az útlevél angolul van, a házasságink 3 nyelvű (angol, francia, magyar), a munkaszerződés angolul van – a rezsiszámlákat fordíttatják? (mint fent írtam, kwH-ás villanyszámla és UPC számla). Egy héten át próbáltuk az ügyintézőt telefonon elérni, hogy mi van már – 99%-ban a másik bankfiókban volt, így nem volt elérhető, a neki hagyott üzenetekre nem válaszolt. Egyszerűbb lett volna, ha az elején nem etet minket azzal, hogy egy nap az átfutási idő, hanem megmondja a nagy büdös igazságot.

Végül az egész banki ügyintézés befuccsolt, 10 nap után jelentkezett a bank, hogy esetleg lehet arról szó, hogy Royal Bank of Scotland folyószámlánk legyen. Addigra meg már nem érdekelt minket az RBS.

A szép az egészben még az, hogy nem hitelt akartunk felvenni a folyószámláról, hanem egy rohadt számlaszámot kapni és arra egy minimális összeget befizetni. Nem is értem, hogy újonnan érkező külföldiek esetén miért nincs olyan bankfiók- folyószámla konstrukciójuk, ahol a számla nem is lehet mínuszban, sőt, esetleg valami puffer biztonsági pénz is szükséges, viszont 1 nap alatt el lehet intézni.

Na mindegy, végül 2 héttel később lett bankszámlaszámunk, mivel a férjem munkahelyének volt megállapodása egy másik bankkal. Hát ennyit erről. Ezt az akadályt nem tudtuk ügyesen átugrani.

Holott a UK bankszámlaszám kell a következőkhöz az Egyesült Királyságban: villany, víz, gáz, telefon, internet, előfizetéses mobilszámla, lakásbérlet, stb. – nem feltűnő, de mintha ezeket minden nap használnánk…

Cifra káromkodás nem gyorsítja a folyamatot, de állítólag jót tesz az idegeknek hébe-hóba.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s