Bútorozatlan lakás Cambridge-ben – hogy bútoroztunk be?

Bebútorozás – bebútor – bebú

Hogyan szerezzünk olcsóbban bútorokat Cambridge-ben?

Új bútorokhoz egyszerűbb és olcsóbb az Ikeát használni Londonban és valami jó fuvarkocsit bérelni, szerezni (szállításra az iwiwen több magyar jelentkező is akad, kb. 2/3-áért az Ikea szállíátsi árának).

Használt bútort szerintem a legjobb és legegyszerűbb az üdvhadsereg boltjából szerezni (lásd lent), de akiknek van szállításra alkalmas kocsijuk, azoknak a gumtree nevű apróhirdetési oldal is be szokott válni. Hiába kerestünk bolhapiacot, Cambridge-ben ez a kategória valahogy elsorvadt az évek során.

IKEA – London – Cambridge – online

Ikea nincs Cambridge-ben, egy órányira van a legközelebbi londoni Ikea bolt. Persze az online Ikea egy kamu – alig-alig van egy-két olyan dolog, amit szállítanak online rendelésre (általában nagy, drága, egyedi rendelésre készült bútorokat). A bútorok többségét egyáltalán nem lehet online megrendelni, csak egy virtuális kosárba tenni, mintegy kívánságlistát készíteni, de vételről szó sem lehet. Kisebb csecsebecséket, mint lámpa, takaró, étkészlet már végképp nem lehet rendelni.

Végül vonatra ültünk, elmentünk a londoni Ikea-ba, itt megvettük az ágyat, asztalt, széket, és a boltban megrendeltük a hazaszállítást. Hogy mindez online miért nem működik???

Vonatút oda és vissza London és Cambridge távon (+ metró, + taxi) kb. 60 font kettőnknek, ikea szállítási díj Londonból Cambridge-be egy asztal-szék együttesért és egy matrac szettért kb. 120 font (borzasztó!) – majdhogynem ugyanennyiért vettük meg magát a bútort… és még így is olcsóbb volt az egész menet, mintha Cambridge-ben próbáltunk volna ágyat vagy asztal-szék szettet venni. Legalábbis a cambridge-i bútorboltok kínálata alapján.

Lényegében, kb. 4-5 havi ‘bútorozott lakás felárért’ megvettük a legfontosabb bútorokat (matrac, ágykeret, asztal, szék, kanapé), amiket még senki nem használt, nekünk már otthon is beváltak (manstad kanapé, jokkmokk asztal+4 szék, sultan matrac és betét), a mi kicsit nyurgább, skandinávosabb méreteinknek tökéletesen megfelelnek.

Használt bútor olcsón Angliában – az Üdvhadsereg

A bútorozás másik részét az Üdvhadsereg segítségével oldottuk meg. A helyi Sally Ann’s nevű Üdvhadsereg boltban rengeteg bútort árusítanak nagyon-nagyon jó áron, általában 5 és 25 font között van egy-egy bútor ára. A helyi karitatív boltok többsége inkább használt ruhákat, könyveket, lakberendezési tárgyakat, bizsukat árusít, a Sally Ann’s viszont mindent. Ráadásul szállítást is vállalnak, elérhető áron (az első bútorért 14 fontot kell fizetni, a továbbiakért darabonként 5 fontot jelenleg – ez 2010 tavasza).

A kínálat elég széles és gyorsan cserélődik: szekrények, asztalok, székek, karosszékek, ágyak, komódok, kanapék, teljes garnitúrák, stb. mind kaphatók. Néha még bababútor is van (pelenkázó vagy mózeskosár, pl.). A bútorok javarésze a 70-es, 80-as éveket idézi, de érdemes többször benézni munkaidőben (aki teheti), mert vannak kifejezetten nagyon jó fogások.

Kétszer rendeltünk eddig a boltból, mind a kétszer nagyon pontosan – szépen szállítottak (A szállítómunkás két bácsi volt, az egyik a nyolcvanon túl, a másik 70 fölött!!! És nagyon kedvesek voltak!).

A rendszerük egyébként úgy működik, hogy sokan ingyen az üdvhadseregnek adományoznak dolgokat, ők pedig cserébe beárazzák a használt árukat és a bevételt a karitatív alapba teszik. Önkéntesek dolgoznak a boltban, nagyon kevés állandó alkalmazott van. Magyarországon hasonlót még nem láttam, pedig nagyon jól funkcionál ez a rendszer.

Reklámok

One response to “Bútorozatlan lakás Cambridge-ben – hogy bútoroztunk be?

  1. Visszajelzés: Lakást bérelni Cambridge-ben « Cambridge Anyu·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s