Lakást bérelni Cambridge-ben

Lakást bérelni Cambridge-ben, ráadásul jó helyen, jó áron, állapotban stb. nem könnyű. Pláne úgy nem, ha az ember frissen érkezett Angliába és így nem rendelkezik két lényeges dologgal, amitől a további lakásbérlet függ:

  • van-e már UK bank hiteltörténete (és ennek feltétele, hogy egyáltalán legyen angol bankszámla fiókja)
  • van-e már korábbi ajánlása angol főbérlőtől

Az angol ingatlanközvetítő irodák ugyanis átvilágítják az ember csontvelejét is, hogy megtudják, hogy érdemes-e kiadni a lakást ennek és ennek a jelentkezőnek. Ezt hívják referenciának. Sokszor a referencia átvizsgálási folyamat önmagában 1-2 hét, még ha minden papír is megvan.

Mondani sem kell, elég naívan azt gondoltuk, hogy 10 nap alatt találunk egy bérelhető lakást, olyan 1-2 szobás kis helyes kuckót, ahol a babát is lehet várni, viszonylag közel van a belvároshoz, és egyéb boltokhoz, bankhoz, közösségi házhoz, stb., világos lakás, szépen bútorozott, a papírmunkán is gyorsan túl vagyunk, trallallalla.

Lelövöm a happy endet, hogy sikerült végül, de hogy milyen áron…

Kiutazás előtt már nézegettük, hogy milyen árak-helyek vannak ezen a gyűjtőoldalon, ahol elég sok ügynökség kínálata fenn van: Prime Location. Sőt, a cambridge-i egyetemeknek és kutatóintézeteknek van egy külön saját belső hálózata, ahol lakásbérlők és -kiadók egyezkedhetnek egy megbízható hálózaton belül, ezt is nézegettük.

Szintén kiutazás előtt, nagyon tech-geeknek érezve magam, azt is megnéztem a google maps és a fotós google streetview segítségével, hogy melyik utcák jöhetnének szóba, ha kiveszünk egy családi pecót. Na ez az előzetes kutakodás teljesen használhatatlan volt sajnos, mivel az összes helyen építkezés – beruházás folyt, vagy nagy volt az autóforgalom, vagy kiderült, hogy valami nem jó (pl. a park egy teljesen zárt park, nem a babasétáltatós fajta, vagy a park túl nagy zöld placc, fák, játszótér nélkül, inkább olyan szigetfesztivál jellegű park sok focissal, kicsiknek még veszélyesen sok felnőtt rohangászással, bicajjal, stb.)

A lényeg, hogy végül kinéztük a lakást, és ami bútoros volt (ki akar bútort is venni a drága Angliában…) mind megnéztük. Elcaplattunk gyalog (büszke vagyok a 7 hónapos terhes túrázásokra, jó kis testmozgás volt) kb. 5-6 lakáshoz, és gyorsan kiderült, hogy a ‘bútorozott lakás’ (furnished flat), amiért havonta plusz 100-300 fontot is elkérnek a bútorozatlanhoz képest, általában béna, leharcolt bútorokkal volt teli, az ágy, ami lényeges lett volna, az összesben kb. 160-170cm-es alkatra volt alkalmas (az angol ún. double bed, ami kb. 190cm hosszú), nagy bőr és műbőr garnitúrákkal volt tele a nappali, stb.

Gyorsan váltottunk és elkezdtünk bútorozatlan lakásokat keresni. Mondván, hogy itt az IKEA online, Londonból Cambridge-be vállalnak kiszállítást, remek, mindent megrendelünk bútorokat és ágytakarókat és minden fontos alapot, 5 napon belül szállítják, addig elleszünk egy szivaccsal meg kempingszékkel.

Találtunk is egy bútorozatlan lakást, a legszuperebb helyen az induláshoz, igaz havi 800 fontért, ami itt reális a környéken, de egyébként külsőbb helyeken lehetett volna 600-650-ért is kapni. Havi 800 font a pecóért, másfél havi a kaució, azonnal lehet költözni, napos, az ügynökség 3 nap alatti időre ígérte a referenciát (amikor mindenünket átnézik, már megint) – szóval elkezdtünk megállapodni az Accent Property ügynökséggel. De megint elkezdett nyúlni az ügyintézési folyamat mint a rétestészta, hiszen:

  • nem volt angol bankszámlánk és így UK hiteltörténetünk sem
  • az otthoni fizetéseket konvertálva egyáltalán nem voltunk kvalifikálva az itteni bérleti díjak kifizetésére (még jó – otthon felső és középvezetők éves bevétele lett volna megfelelő az itteni számokhoz)
  • otthon saját lakásban laktunk, vagyis még magyar főbérlői ajánlatot is körülményes lett volna szerezni (bár az angol kellett volna nekik igazán)

A patthelyzetet Attila mozdította ki – elég üzleties taktikával megkérdezte az ügynökséget, hogy mennyit segítene, ha a kaución felül több hónapot előre kifizetnénk. És lőn: pénz beszél, kutty ugat – sikerült tetemes összeget leperkálni és így végre idejében átköltözni az átmeneti panziós szállásról a bérlakásba. Amit most már egyre jobban szeretünk. Pláne, hogy kb. 3 hét alatt még bebútorozni is sikerült. :)

A lakás bebútorozásáról itt olvashatsz.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s