Hangkísérletek

Alíz mai leleménye a púzószerű hang (már csak 1 nap a 4. hófordulóig). Lelkesen gyakorolja – hátha lesz szerencsénk a nem szalonképes hangot a megfelelő helyzetekben alkalmazni. Attus csak annyit jegyzett meg, hogy Alíz rájött, hogy túl aszimmetrikus a púzási arány lent meg fent? (Egyszer találkoztam egy komoly EU-s eligazításon egy előadóval, aki szinte minden mondatában púzott egyet a szájával. Néhány perc múlva leesett, hogy nem kandikamerás felvétel van, hanem ez szegény stikkje).

Többnyire a nap nagy részében a magánhangzók vannak  többségben – sok sikkantgatós ooooo-aaa-áááá-ööööö (ja meg persze a sírásos  ÁÁÁÁÁ). És az izgatott, elmaradhatatlan hőőőőőőőő (befelé szívott h hanggal, mintha egy kisautó hirtelen fékezne a kanyarban) és hőöü

De van még egy g szerű torokhang – ‘ágá’

Aztán egy ideig, amikor sértődött volt, nagyon szép fogközi (angolos) d hangot adott ki, azt hittem, ez tartósan marad, de inkább elmaradt. ‘dzi-dzö’. A méltatlankodás már nincs, helyette egy alakulóban levő diz-disz szótag van.

Kedvencem a madárkerregést-trillázást utánzó kis hangja, amivel a mi pörgős r hangunkat próbálta visszaadni, de helyette egy nagyon édes torokgurgulázós r lett belőle, amit aztán végül én tanultam el tőle.

Ha jókedvű, akkor egy egész trópusi madárházat szinkronizálni tud.

Egyelőre ennyi az aktív szókincsünk. :)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s