Orrszívó porszívó – Vélemények

Kezdjük azzal, hogy nagy dilemma volt, hogy használjunk-e orrszívó porszívót. Harcolt bennem a natúr a modernnel. A nyálkahártya a középfüllel.
Egyrészt eddig is megvoltunk valahogy spéci orrszívó-porszívó nélkül, mármint mi evolúciósan, emlősök, meg hogy mi is felnőttünk, meg persze az ősök is, és azok ősei is. És Picúr is (a PomPom mesébe illő nevű orrszívó porszívó nélkül). A KözépFül meg a Kockásfülű haverja.
Másrészt ennyi erővel fogkrémet vagy szemüveget se használjunk, mert az idők hajnalán anélkül is felnőttek és megvoltak eleink. Más kérdés, hogy aztán mi volt, és aztán az aztán után mi volt – úgyhogy inkább amellett döntöttem, hogy a modern utat választjuk, finomítva és körülkérdezve.

baba orrszívó porszívó - Alíz önkiszolgál

Baba orrszívó porszívó - Alíz önkiszolgál

Kezdem visszafelé. Tegnapelőtt használtuk először az orrszívót: NEM VOLT SÍRÁS!!! Micsoda boldogság ömlött szét rajtunk. Nonsense, hogy ez ilyen örömet okoz, de ezt talán kezdő (és haladó), némileg leharcolt szülők értékelni tudják. Szóval nemcsak hogy nem volt sírás, de még mosoly is volt! Pedig két mindenre elszánt szülő készült lefogni Alízt, ami már önmagában elég fenyegető lehetett volna (néhány hete még a porszívó hangjától is sírni kezdett).
Ma pedig egyedül közelítettem az Orrhoz. És most sem NEM VOLT SÍRÁS! Huh. Nagy kő esett le a szívemről. Már így is annyit nyúzzuk csórikámat a 3 órás ekcémás kenésekkel. Jó lenne, ha az orrszívó a továbbiakban sem lenne horror (Lehet, hogy a sok ekcémás macerálás után ez már semmi?)

Íme Alíz a tettek mezején az első bevetésnél:
Orrszívó Porszívó - Alíz baba kezében

Azóta volt már egy 3. próbálkozás is két fontos tanulsággal: 1. kitisztítottam a hepa filtert, amitől erősebben szív a porszívó és lejjebb kellett állítani a szívóerő fokozatot. 2. ha Alíz már kicsit is fáradt, nem veszi annyira viccesre az orrszívást 3. most, hogy be volt bugyolálva az ekcémás kézfeje a 3. alkalommal és nem tarthatta néhány pillanatig a szerkentyűt, idegenebbül fogadta és ódzkodott tőle. De azért ennek ellenére is gyorsan túlestünk a 3. orrszívó fordulón.

Írtam egy sor mama ismerősömnek és egyöntetű volt a válasz, hogy IGEN, használjunk orrszívót, mert a (tartós) orrdugulásos szövődmények sokkal sokkal durvábbak lehetnek mint a porszívós szívogatással járó bármilyen kockázat. És hogy, NEM, a többi orrszívó sajnos semmit sem ér. És hogy NEM, nem durva a baba orrának a porszívós kiegészítő fej, finoman szív az orrszívó (csak ne fogjuk be a másik orrlukát szívás közben).
Kaptunk is otthonról orrszívót, bizonyos Arianna névre hallgat (köszönjük szépen Veru nagyi!!!).

Több órás keresés kutatás után rádöbbentem, hogy 1, sehol nem lehet kapni, csak Magyarországon 2, hogy ez egy magyar találmány- 3, meg is lepődtem, hogy az amazonon nem tudunk rendelni – ennyi esze nincs az otthoniaknak, hogy külföldön is terjesszék? Egyébként az Arianna weboldalán ez a kissé ‘fordulatos’ bevezető szöveg: “Az oldal az Arianna Orrszívó Porszívó használatát a vele kapcsolatos cikkekel (sic!) közli, sőt on-line vásárlás (sic!) lehetőséget is kínál.” (jó, jó, itt a SEO tanácsadó egy kicsit kibújt belőlem)

És végül nem túl mellékesen ezt egy Jeff nevű amerikai fickó írta a magyar orrszívóról – lelkendezve!

______________________________
És akkor az orrszívó porszívó vélemények, tapasztalatok

Orrszívó vélemények, hátha ez másnak is segít dönteni (ezúton is köszönöm minden anyuka válaszát!!) Csak azokat a válaszokat nem másolom ide, ahol az anyukák még egyáltalán nem használták, mert hálistennek a baba még nem volt – annyira – náthás.

_________________

Orsi mama

Szóval orrszívó: mi porszívósat használunk kezdettől csak és kizárólag. A legjobb és nagyon jók a tapasztalataim vele. A kézi semmit nem szív. A porszívós nem olyan vész, mint amilyennek hinnéd, próbáld ki a kezeden (de én magamnak is leszívtam vele az orrom, kevésbé kellemetlen mint egy teli tüdőből megfújt orrfújás, olyan kis decens érzés). Egyedül az rossz a gyereknek, ha úgy szívod az orrát, hogy a másik orrlyukát befogod. Az tényleg olyan, mintha az agyadat szívnák (kipróbáltam). Olyan érzés, mint amikor be van dugulva az orrod és úgy meg kell fújnod, hogy a dobhártyád majd kiszakad. De ha csak a kütyü van az egyik orrlyukában, a másik meg szabad, az még kellemes érzésnek is mondható. Tapasztalataim szerint a gyerekek azért sírnak orrszívásnál, mert 1. hangos 2. le kell fogni őket. A kicsik nem is ellenkeznek, a nagyobbacskák 6-8 hónapos kortól meg inkább az egrecíroztatást utálják. A három gyerekem közül az egyik a mai napig szó nélkül tűri, sőt, úgy látom, tudja is hogy mi jön és várja.

A porszívós orrszívás nagyon hatékony, pár nap alatt meggyógyul a gyerek. Nem érdemes finomkodni az ilyennel, mert nem fáj, viszont ha a takony rámegy a fülére, az nagyon is. Mióta megszülettek a kicsik, a B. valamiért nem hajlandó rendesen kifújni az orrát (bölcsis korában csodásan megtanulta, nem is volt baj soha) és májustól “füles” lett, vagyis a fülére húzódik a nátha. Na, azt ne akard megtudni: élesen sikítva sír, hogy fáj a füle, de semmit nem tűr el, nem enged hozzányúlni, csepegtetni, meleg sót rakni rá, semmit, csak vonyítva sír. még a fülészetre is beutaltak, tengeri sós orrátmosás lett a kiegészítő kúra (antibiotikum magától értetődik), na, az aztán tényleg k….a szar. Azt is kipróbáltam. Mindent kipróbálok magamon, mielőtt a gyerekeknek adnám.) Az arcüreggyulladás sem lehet sokkal jobb, azt eddig mi megúsztuk.

Szóval hajrá orrszívó porszívó. Betegségnél, gyógyszerezésnél muszáj határozottan fellépni. Ez a határozott véleményem.

________________________________________________

Viki mama

Én az elemest nem ismerem, csak a többgyermekes anyuka-barátnőimtől hallottam, hogy nem ér semmit. A sima kézit R. próbálta, utána adtuk neki kölcsön a miénket, mert azzal nem jött ki nekik semmi… De én csak a porszívósat használtam, úgyhogy személyes tapasztalatom csak ezzel van. Kipróbáltam amúgy én is – kiváncsi voltam, vajon mit érez B. Semmi. Picit szív csak, az egészben szerintem a zaj, meg az orrban való kotorászás a legrosszabb, na de az ugye mindegyiknél fennáll, mármint az utóbbi. Ja, és mi sűrűn szívtuk a taknyit, mert azt olvashattam, hogy a babáknak, mivel olyan közel van a hallójárat, meg az arcüreg, orr stb, így a taknyiból kialakulhat középfülgyulladás, amitől rendesen beparáztam. Bocs, nem a rémisztgetés volt a cél, csak ezt olvastam. Persze tudok olyan babáról is, aki hónapokig volt takis, nem szívták az orrát és nem lett középfülgyulladása, de azért biztos, ami biztos, mi inkább szívtuk.

_____________________________

Böbe mama

Először gyorsan az orrszívó téma: egyszer volt M. náthás úgy 3 hónaposan, mi rögtön bevetettük az porszívós orrszívót . Először persze kipróbáltam magamon, hát meglepő volt, de közel sem olyan brutál, mint ahogy látszódik. Kb. egy-két hétig használtuk, naponta több alkalommal és volt olyan, hogy nevetgélt közben, vagy nem is vett róla tudomást. Szóval nekünk nagyon bejött, kézivel nem is próbálkoztunk. A tengervizes orrspray is jó volt. (Ez mekkora üzlet: sós víz, decije 1200 Ft-ért…)

_______________________________

Vica mama

mi ariana típust vettünk a porszívós fajtát, nagyon bevált. Kb februárban márciusban voltak náthásak a fiúk, de akkor nem kaptak rá semmit, csak azt mondta a doki, hogy orrszívni! Így tettünk és mind 2 (A-nál 3) alkalommal igen hamar elmúlt a nátha. A porszívós nem ijesztő nekik, de magát az orrhoz közelítést utálják, ezért határozottnak kell lenni. Ha nem megy, akkor vk fogja le a buksiját Szerintem elemest elutazáshoz érdemes venni, a pumpást meg én is kidobtam
nagyon gyerkenél már lehet azt az ismerősöknél bevált módszert alkalmazni, hogy földre hanyat fektetett gyerekhez fejnél terpeszültsz, karjait a combjaid alá, így a fejét nem tudja elforgatni, kezével pedig nem kapálódzik. Nyilván nagyon picinél ez nem megy. Mi kicsinek a pihenőszékben támadtuk le a fiúkat. Védőnő szerint az a tuti, ha az egyik orrlyukat befogod, míg a másikat szívod, nekem ez nem vált be, de meg lehet próbálni (száján azért kap levegőt).
Még a pesztonka típusút is ajánlották, mikor mi kerestünk, de nálunk Müller van és ott az Ariana volt… (ja és minimanóban lehet kapni az ariana típushoz tisztítót is, olyan mint egy üvegmosó kefe, csak picike és vékony ) fogalmam sincs hol máshol kapni, de nekünk az nagyon kellett, mert nagy vízsugárral kitisztítani a szívófejet nem egy pénztárca kímélő megoldás.

____________________

Nóra mama

Nálunk is mindenkiből dől a takony éppen, szerencsére az Á. már tudja fújni az orrát, a L. pedig ordít az orrszívó porszívótól, de hát c’est la vie, muszáj kiszívni. Eleinte az Á. is ordított, aztán amikor kicsit nagyobb lett, már magának rakta össze, és szinte egyedül intézte a szívást :). Lehet még Sterimart vagy Isomart (szóval tengervizet) spriccelni bele, talán egy kicsit javít a helyzeten.

______________

Jucus mama

Csak annyit tennék hozzá, hogy határozottnak kell lenni, akkor is, ha tiltakozik a bébi és naponta többször meg kell csinálni a műveletet.
Én eleinte nem voltam elég határozott. (Nálunk az ellenállás a 10-es skálán 10+ volt.). Ez mostanra elég szép szövődményekhez vezetett. Le is tolt engem a fül, orr, gégész. (Sajnos igaza is volt.)
Ami nekünk, hálazég nem volt – a fülgyulladás is a pangó trutyi eredménye, úgyhogy hajrá orrszívó porszívó!

____________________

Kriszta mama

orrszívás: S-nak nem lehet kiszívni az orrát csak úgy ha ketten lefogjuk és közben szívjuk. elektromos (elemmel is műkszik, de úgy nem próbáltuk) kütyünk van, de most vettünk egy porszívósat is mert láttam hogy más azzal mennyire könnyen és hatékonyan bánik. bár S eddig csak 1x volt megfázva.
szval nem tudok neked ebben tanácsot adni. az egyik munkatársam fia (1,5 éves) magának szívja az orrát porszívóval. nagyon ügyes. na ami gyerekünknek még az orrához sem érhetek igazán a kezemmel.

___________________

Heni mama

Én azt ajánlom hogy otthon vetessetek olyan orrszívót ami porszívóval működik. Pisze Porszívós orrszívó asszem a neve a mienknek. Könnyen tisztítható és egyáltalán nem fáj a gyereknek.. csak a zajtól sír amikor bekapcsolod a porszívót. És kiszed mindent amit kell. A cső végére kell csatlakoztatni, így lefolytja a nagy szívóerőt. Már tesztelve van egy ideje, baja nem lesz a gyerekednek.
Már a nővérem gyerekeinél láttam hogy minden más nem működik.. úgyhogy kb pénzkidobás kísérletezni a kézi meg minden más szarral már elnézést.:-)
Ja hozzáteszem itt Angliában ezt se lehet kapni.. már miért lehetne..

______________________

Na és amit mi kipróbáltunk:
orrszívók közül indultunk a leglájtosabb verzióval – sima kézi pumpa – NUK névre hallgat, és nyugodtan leírhatjuk, hogy semmit sem ér. Pontosabban, ha kicsit összeállt már a takony a baba orrában és egyébként is látszik az orrüregben, akkor egy picit előrébb szívja (de nem teljesen ki) – innen kézzel távolítottam el óvatosan.

Egyéb alternatív megoldások:
1, sós orrspray (ezt szinte minden mama javasolta) – itt azon töprengtem el, hogy a babák kajájába egyáltalán nem szabad sót tenni – és akkor mi van a spray-ből leszivárgó sóval?
2, mentolos balzsam, amit mellkasra és hátra kell dörzsölni (szagra és állagra kicsit olyan mint gyerekkorunkból a vietnámi balzsam, de persze babáknak kavarva) – egyszer használtuk eddig, óvatosan, hogy nehogy ez is irritálja Alíz bőrét. Bőrpír nem volt, segíteni talán segített
3, Karvol cseppek – zsepire kell 5-6 cseppet tenni a mentolos illóolajból és közel tenni a baba fejéhez (ezt kb 6-8x használtam és rám tuti hatott – szoptatás közben úgy éreztem, hogy egy finn szaunába bújtunk el a babával)
4, Karvol falidugós mentolos párologtató – lényegében a fenti illóolajos verzió teljes szobát beborító dugós verziója. Drágább, egy nap alatt elillant az egész mentaerdő, amit 3 napra ígértek. Hatásos volt de drága. Mindenesetre az idegekre is jó hatással volt, nemcsak a tüdőnkre.

Na ennyit a nátha orrdugulás fejezetéről. Kezdő szülők vagyunk, nnna. :)

Reklámok

3 responses to “Orrszívó porszívó – Vélemények

  1. Még egy voks az orrszívó-porszívó mellett! Hosszasan ecsetelhetném, de nálunk a gyerekeknek is, akik annyira azért nem viselik jól, mint Alíz, tiszta megkönnyebbülés, amikor kapnak végre levegőt, úgyhogy a két kicsi általában már magától jön, hogy menjünk orrot szívni. (Barnus már szerencsére tud zsepibe). Használunk orrsprayt-t is, de a legtutibb az, amikor sima orrcseppel cseppentek nekik (de ezt csak napi háromszor lehet), aztán kb. 10 perc várakozás után szívom ki az orrukat. Bőséges termés. De persze inkább ne legyen rá sokszor szükség!
    Sok puszi, jó lehet azon a havas úton sétálni. B

    • Húúú, ezt jó, hogy írtad., köszi Borcsi. Én csak simán porszívóztam és inkább utána spray-ztem mintsem fordítva. Azt is csak a biztonság kedvéért, stratégia nélkül. Nnna, erre is figyelünk legközelebb.
      Hát havason még szuperjó volt a séta valóban (Szentendrén is hasonló lehet, nem?), de ma már annyira jegesek az utak, a járdákat nem sózták, csiszicsuszi az egész …

  2. Mi is az ariana félét használjuk, más a többediket vettem, mert nálunk (nem tudom ti hogy vagytok vele?) el szokott veszni a vége. Látom már más is írta hogy előtte fellazítja a váladékot. Mi is így használjuk. Mielőtt leszívom nekik (a nagy már magának csinálja) befújunk physiomer tengervizes orr sprayval. Ez nagyon bevált nekünk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s