Baba – játékok 4. és 5. hónap között

4-5 hónapos babával már sokat lehet játszani, ami klassz. Vannak is jó tanácsok itt – ott (pl.Fisher Price oldalán vagy a Baby Fun nevű könyvben, vagy a BabyCenter oldalán), hogy mi köti le leginkább a 4-5 hónapos babákat.

Az elmúlt 4-5 hét során ezek voltak a kedvenc babajátékok (nem fontossági sorrendben és fotókat majd később próbálok beilleszteni):
Elérem – nem érem el:
ez a büfiztetés során kelt önálló életre mint játék. Alíz az ölemben ült az ágy szélén, és hogy a böfi könnyebben kijöjjön előre és hátradőltem vele. Véletlenül így pont elérte az ágy mellett levő karosszék kartámláját és nagyon tetszett neki, hogy hol eléri, hol nem. Aztán ezt más tárgyakkal is játszottuk, ugyanolyan sikerrel. Gondolom, hogy ez része annak, hogy ezidőtájt fejlődik a babák mélység érzékelése a látásban.

Közel – távol
Avagy emelkedik és süllyed. Ezt már valójában a 3. hónapban is szerette: a feje fölé tartott tárgyakat nagyon magasba emeltem, aztán fokozatosan közelítettem az arcához és aztán megnt magasba repültek hülye hangok kíséretében. Játék híján az öt ujjam is nagyon megteszi a mai napig. A játékok néha puszit adnak az arcára egy hangos ‘cupp’ kíséretében (mármint nem azt mondom, hogy cupp, hanem jó hangosat cuppantok a számmal)

Textilpelus alá bújunk

Óóó, ez most jött kedvencként, de lehet, hogy korábban is menő lett volna csak nem próbáltam? Igazán nem tudom. Mindenesetre nagyon szereti, ahogy a textilpelus végigsimítja az arcát, félig vagy egészen egy pillanatra letakarja a buksiját, aztán vagy alábújok én is (az első közös bunkerezésünk), vagy a fejemre teszem a pelust, vagy körbelasszózok vele, stb. Nagy lelkes hőköléseket produkál.

Énekes mutogatós
Mutogatós gyerekdalok jöhetnek minden mennyiségben de különösen a Mókuska c. remek szerzemény. A dalok többségénél fogalmam sincs, hogy mi a hivatalos mutogatás, de nem gond, jöhetnek a házi megoldások, nem YMCA ez, hogy egyféleképp van a bötű.

Megfogom, számba veszem, fejemre húzom
Mindenre. Mármint mindenre igaz. Legjobban a textil mesekönyvet szereti a fejére húzni. Mindent szájba venni, megnyalni, rágósabb kedvben az ínyével picit megcsócsálni. Klasszik.

Fordul fordul fordul

5-6 fordulás egymás után, anya segítségével. Ő közben a két mancsát rágcsálja, nyalogatja nagy élvezettel. És göcög. Mióta Borcsa írta, hogy a Dévény módszer szerint a térdénél fogva kell forgatgatni, azóta térdből forgunk (előtte is kb onnan forgattam, de nem figyeltem, hogy pont a térd-térdhajlat legyen a kiindulópont)

Lábfej markolászás – Lábcsengettyűs lábfogás
A Zoknis csörgős pillangós játék nagy kedvenc, ezt fogdosni, lehúzni, szájba tenni hosszú élvezetet nyújt.

Forgók – legfőképp a házikészítésű zoknis kézi forgóka, ami egy kesztyű végére varrt szalagokból áll.

Könyvolvasásérdekesebb dolgokat le lehet pacsizni. Még jobb lenne megrágni, de azt csak a textilkönyvekkel élvezet. Az egyik keményoldalas kis könyvet egyszer lefejelte, azóta anya jobban kedveli a textilkönyveket egyelőre.

Anya, apa kézfejével játszás
Hosszú és érdekes komputáció zajlik a szuperszámítógépek érintkezésekor.

Kajafigyelés
Minden, de szó szerint, minden kajálás VÉGTELENÜL érdekes. Ha mutogatjuk, bemutatjuk a kajákat, evőeszközöket, akkor még érdekesebb. Általában a reggeli pehelymixeket átlátszó üvegtálból esszük, látványkonyha! Plusz minél hangosabb a kaja, annál érdekfeszítőbb, ide tartozik a salátalevél, az alma.

Alíz baba általában 5 perceket eljátszik magában, örülnék ha több lenne ez az idő, de egy idő után valami gond szokott lenni (túl messzire került a játék, nem akar úgy mozogni a játék, nem érdekes a játék anyu-apu nélkül).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s