Alíz baba 6 hónapos

Dudu féléves. Már nagylány. Ahhoz képest milyen kicsi volt. Így megkapta az ezüst cipellőjét is (Lucától) bár még picit nagy rá, de legalább lehet rágcsálni.

Alíz baba és az ezüst cipellő

Alíz baba és az ezüst cipellő

Merről hány méter?
Kb 70cm, nem tudom hány kiló – valahol 7-8kg között lehet, jövő héten nyitva lesz a mérőállomás, aztán Susan néni leméri. Még mindig szőkés a haja de nem lett szőkébb mint előtte. Kicsit sűrűbb a haja és még hosszabbak a szempillái. Most már mindkét szeme fölött jól látható finom ér fut, amitől bűbájosan szép (nem babamodell szép, nekünk szép).

Szeme színe még mindig kék:

Kék a babám szeme (sejderetyetye)

Kék a babám szeme (sejderetyetye)

Bár van esély arra, hogy esetleg szép barna szeme lesz, mint az apukájának

Kékszem barnaszem babaszem

Kékszem barnaszem babaszem

Hordozóban még sokszor inkább kisfiúnak nézik, a fekete-fehér szerkó nem segít a kódolásban, a pofikája pedig még valóban nem kiváltképp lányos. Úgyhogy itt a ruhán is rajta van a helyzetállásjelentés:

Alíz pofi - kislány

Alíz pofi - kislány

Babaekcéma
Ekcéma megvan, köszöni: ugyanott ahol eddig volt (lábán, karján, kezein, arcán, fülcimpáin). Napokba telik rendbehozni, amit 1-2 perc alatt vörösre dörzsöl. Etetni szinte csak kesztyűben lehet, mert azonnal nekiáll a két kezével matatni, ami gyorsan tépésbe vált (beleértve a cicimarcangolást is, pusztán lelkesedésből). De nagyon nagyon sokat javult már a bőre. Sajnos a viszketési ingere nem. Itt egy jobb pillanat:

Babafürdetés - Alíz baba fürdik

Babafürdetés - Alíz baba fürdik

Altatás

Továbbra sem tudjuk hagyni kialudni szegényt. Alvás tréning ugyan volt, amit nagyon nehéz szívvel és félve vállaltam be, nehogy az legyen az egészből, hogy agyonkaparja magát a sötétben. Most a leghosszabb alvás kb. 4 órányi: az éjszakai, aztán az éjjeli (6:30 és 10:30 között ill. 11:30 és 4:00 között ). Ilyenkor már nagyon száraznak érződik a bőre, nem hiszem, hogy most ennél hosszabb időszakot tudunk kockáztatni. Továbbra is utálom magam, hogy a legszebb álmából verjük fel és maceráljuk, kenegetjük. Ha más nem, én a saját fejemre olvasom.
A kicsit hosszabb alvások ellenére ugyanúgy álmos napközben, mint ahogy 3 hónapos korában (vagyis kb. ugyanúgy 3 óránként forognak a dolgok). Ha bent vagyunk és nem a friss levegőn akkor kb félórás a táp ill. mostanában a délelőtti gyümölcsözgetés és büfizés, aztán még talán félórára élénk, aztán nyűglődés a második félóra, ilyenkor mégegyszer kenegetés van, aztán megyünk szopizni-aludni egy órára. Szóval kettesben otthon jó esetben sikerül tartani a 3 órás ciklusokat kb. Ez a benti program. Viszont ha kint sétálunk – kiváltképp ha hordozóban – akkor sokszor 4 órás is lehet egy nappali műszak. Gondolom, mert nem fárad el a hordozóban, nem kell úgy mozogni, játszani, mintha otthon vagyunk és hason tologatja fel magát.

De lehet valami a korai sötétedésekben is, mert nyáron és ősszel a hosszabb nappaloknál élénkebb is volt, míg decemberben már fél 3 felé napnyugta, szürkület van, meg néha borús esős idő.

Az egyre sötétebb decemberi órák miatt korábban kezdett elaludni, már 5 fele elkezdett az esti altatós menetért lobbizni. Ma is épp ilyenje van, fél 6 óta alszik, én beosonok egy 7 órás szopira (el vagyunk csúszva a nagy délutáni séta miatt), aztán Attus jön cuclival, és esti kenegetéssel.

Az 5. hónapban még csak az éjjeli etetést zárta Attus, most már az utolsó két etetést (estit és éjjelit) is Attus zárja: odaadja a tápot, bekeni mindenhol (kivéve a törzsét), aztán énekel egy sort (Mákszemet ment ki a rétre c. kis dalt), sutymorognak. stb. Pipőke nehány napig röviden tiltakozott ez ellen (igen, mert én rászoktattam a cicin alvásra, ami nappal továbbra is van), de most már panasz nincs, Attusnak nem kell bejárni simogatni, álomba zuhan és én este 10:30-kor jövök a tejbatyuval, aztán 11-kor Attus a fentiek szerint.

Van, hogy felriad (klasszikusan felpúzza magát), és akkor 1-2 percig gyengécske hangon sírdogál, vígasztalgatja magát és visszaalszik. Ha mégsem (ill. az elején, amikor még új volt neki, hogy nem rohanok cicivel újra be felmentőseregként), akkor Attus megint bemegy hozzá, megsimogatja, kicsi vizet is kínál neki (max 2 kortyot fogad el Alíz), aztán újra alszik.

Szoptatás

Jaaaaj, hát az a nagy hír, hogy ebben a hónapban már az anyatej volt többségben. :)
Egyszercsak elég lett kevesebb táp (napi 5x70ml), és ezt akárhogyan is veszem az ekcémának köszönhetjük, hogy 8 ill. most már 7 szopiztatás van naponta a korábbi 6 helyeett. A tápozásból a délelőtti lassan csak gyümölcs lesz (legalábbis egy fél tápnyi adagot – ami most nála 35ml – úgy tűnik kivált egy harmadnyi kicsi almapüré).
Persze most is sokat ‘lóg a cicin’ ahogy rosszallólag mondanák a jól struktúrált tapasztalt mamák, de ha nem vakarja magát, boldog a baba, és több az anyatej, nem bánom. :) Egy gyereknél még van rá lehetőség, és hát ebből a fél évből is látszik, hogy valójában minden küzdelemmel együtt is gyorsan telik az idő.

Ráadásul ebben a hónapban már alig-alig fejtem le tejet, úgyhogy a korábbi nap 4-5 duplafejéshez képest a gyakoribb szoptatás sokkal hatékonyabb volt a tejszaporításban.

Ja igen, azt már írtam, hogy néha cicimarcangoló kis öklei vannak – ez persze a nappali, lassan csordogáló szopikra igaz, az éjszakai megagiga tejekre nem.

Volt több bababuli is
Alíz & Benedek & Gordi

Benedek, Alíz és Gordi

Benedek, Alíz és Gordi

Alíz & Gordi

Gordi baba és Alíz - touch me now

Gordi baba és Alíz - touch me now

Benedek és Alíz

Alíz és Benedek - Alíz baba olvas

Alíz és Benedek - Alíz olvas

Alíz & Ruben

Ruben és Alíz szilveszterkor

Ruben és Alíz szilveszterkor

Rhymetime csoport, Mikulás, Skypeon a család – aki befért a képbe, Alíz és Kolos (a kicsivel fiatalabb unokatestvér) – szigorúan csak skype-on… Ezeket mind nagyon élvezi és nagyon figyel, látszik, hogy próbálnak valamit a babák egymással kommunikálni. :)

És az első karácsonyi ajándék: Sophie a ‘zsirág’ (rágcsa zsiráf – az egyik legnépszerűbb a teething kategóriában az amazonon. Hát egy napig népszerű volt nálunk is, azóta inkább nulla érdeklődés övezi a sípoló gumizsiráfot:

Sophie Giraffe - rágcsa

Sophie Giraffe - rágcsa, az első karácsonyi ajándék

Mozgás

Fordulás: még mindig ott tartunk, hogy jó, ha van napi 1-2 önálló hasról hátra fordulás (hátról hasra – nyoma sincs). A hasról hátra fordulás továbbra sem a pörgés öröméért, hanem mert elég volt már hason. Anya. Az újdonság az, hogy Hason repülőzik. Mindkét lába és mindkét karja a levegőbe feszül egymás után többször. Nem jöttem még rá, hogy a repülésért csinálja, vagy ez egy másik taktika, amit tesztel, hogy ettől fordulni fog, vagy közelebb kerül a tárgyakhoz, vagy mi lesz. (???). Ötletek?

Hason Repülő - baba mozgásfejlődés

Hason Repülés - 6. hónap

Csüccs: ülni üldögél 3 pillanatig, aztán feldől ha nem fogom. Na jó, van amikor egész ügyes és hosszabb ideig is tartja magát. A bamboo ülőkét (gyerek ortopédusok ajánlásával forgalmazzák) az 5. hónapban nem nagyon kedvelte, de az utolsó két hétben megszerette. Ebben kapja a kajcsit is (gyümölcspürék).

Séta: apával gyakorolgatják a sétát, innen kapta becenevét is: Pipőke nem sétál, hanem egy modern balettelőadást produkál, hátra és oldalra lendíti a lábát jelentőségteljesen, kitart, és talán lép, de inkább nem.

Kezezés: nagyon szépen adogatja egyik kezéből a másikba a dolgokat (meg persze a szájába). Sokat csuklózik, néha 5-6-szor is forgatgatja a kezében a tárgyakat. A végletek kötik le: vagy a kisebb játékok (lásd lent az ujjbábukat), vagy a nagy és könnyű ‘játékok’ (ásványvizes palack, zsebkendős doboz, a bagett papírzacskója, ilyesmik)

egy lábat két kézzel - baba fejlődés

egy lábat két kézzel - babafejlődés

Középponti látás (vagy vmi ilyesmi)

Épp a 6. hónap elején sikerült lekapni, ahogy két kezével ugyanazt a lábát fogja. Vacsi közben készült a fotó, úgyhogy elég béna, de azért látszik. Ügyes vagy Dudukám!!!

Részletek

Érdeklik a pici momentumok, mint pl az otthoni kardigánom cipzárja, szereti az éjszakai/ hajnali árnyékokat figyelgetni, és persze a lámpák továbbra is nagy kedvencek.

Beszéd

Élvezettel kóstolgatja az újabb hangokat (két hétig egyfolytában szájpúzott sokat, hangosan, nyelvet kilógatva vagy anélkül) de vannak mindenféle újításai (klüm, blö) mint pl most egy akaratos köhögés, ami nem köhögés hanem szándékolt figyelemfelhívás, vagyis gyakorolt hang. Az utóbbi két napban volt egy kis retró a korábbi sikoltozós éneklős menetekből, hiányoltuk is, olyan szépen énekelt-beszélt a fákkal.

Fogzás

Nincs még kint egy fog sem. A 6. hónap első két hetében nagyon rágcsálta a rágcsákat és jó sokat nyáladzott, de az utóbbi két hétben ez nem annyira jellemző.

Kedvenc játékok

Zörgős zacsi: ez az első 2-3 hétben volt nagy sláger, mostanában már lecsengeni látszik. Persze még mindig eljátszik megküzd a zacskókkal de már nem kuncog nagyokat rajtuk.

Lábfogás, lábujjszopi: ez folyamatosan nagyon ment, megy még most is. A lábujjakat bekapni remek csak sajnos az ekcéma miatt mindig lábfejes ruhácska van rajta, úgyhogy erre max a peluscserénél van lehetőség, amikor meg anya nem sok időt hagy rá. Ejnye ez az anya.

Mutogatós dalok: Mókuska, A part alatt, Én elmentem a vásárba a greatest hits. De most már mutogatok mindenféle mást is, pl. a Vukból a Fürge róka lábakat (limitált mutogatás), újra elővettem a Csip csip csókát, Nyuszi ül a fűben, és persze van egy sor rhymetime-on tanult angol gyerekdal, ami nagyon jó, Row row row your boat, Wheels on the Bus, Alice the Camel, When all the cows are sleeping, Jelly on the plate, stb stb.

Tarka kendő kukucs: véletlenül a szundizsákjával is játszottunk egyszer kendős kukucskálósat a pelus-lepedő helyett, és ebben belül apró virágminták vannak (egyrétegű vékony hálózsák). Hát ez maga volt a Planetárium, nagyon tetszett neki. Meg a lukacsos takaró, az is nagyon misztikus.

Kis ujjbábuk: az egyik (bbc) gyerekmagazinhoz volt egy adag ujjbábu ajándékba. Ezek a hüvelykujjnyi figurák még nagy kedvencek. Én berakom a dobozba, ő kiönti, és aztán megrágcsálja, megforgatja őket (nagyon édesen köröz a csuklójával, meg a lábfejével is). Egy hétig a kalózt imádta, mostanában a hóember a menő. Hát így.

Ujjbábuk - űrbéka és a bajuszos királylány

Ujjbábuk - űrbéka és a bajuszos királylány

Hordozós világnézegetés: hát nagyon szeret hordozóban kukucskálni a mellkasunkról. (pedig eredetileg csak azért vettem a hordozót, hogy a karácsonyi hazautat valahogy le tudjuk bonyolítani…)

Séta télen Cambridge-ben

Séta télen Cambridge-ben

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s