Alíz baba 7 hónapos – gyerekfejlődés nálunk

Alíz baba, alias Parányi Pöttöm Pipő (hétköznapokon, ünnepnapokon, szombatokon és vasárnapokon ill. vendégnapokon és titkos éjszakai súgdolózásokban Dudu), 7 hónapos lett február 3. napján – lássuk mi történt a 6. és 7. hónap között, aminek minden napja már a 2011. évben zajlott.

Nagyon kevés idő van (ezt most már 4 napja írom az alvásidőből), úgyhogy képek később jönnek.

Dudu - you make me happy baby girl

Dudu - you make me happy baby girl

Dudu még jobban a szívünkhöz nőtt: ez a kisméretű nagyszemű-nagyszájú piszenózi lény a szívünkbe nőtt, és a szívünk köré nőtt, és egyéb szíves helyhatározók. A baba születése óta minden nap mélyebbre nyúlik az az inda, ami összeköt minket. (annak idején a terhesség hónapjaiba is olyan óvatosan, szinte gyanakodva mentem, mint egy nagyon mély, hívogatóan meleg de áthatolhatatlan medencébe, lépcsőnként adva át magam az anyaságnak, a szülés óta is valami így hullik le rólam, és épül tovább).

Na de a lényeg. 7 hónapos baba és gyerekfejlődés témakörben.

Mozgás

A 6. hónap után beindult a forgás, de továbbra is csak az egyik irányba (hasról hátra) fordult a kislányunk, és továbbra is leginkább akkor, ha már elege volt a hason izmozásból. (a bejegyzés idején, 7 hónapos és 2 naposan kezdett el csak hátról hasra forogni Dudu, és egyáltalán élvezeti értékkel forogni, nem azért mert elege van).

Háton kényelmesebb, mondta Pipő

'Háton kényelmesebb,' szólt Pipő

Hason már nagyon sokat és hosszan (akár félórákat is vagy tovább) jól érezte magát és buzgón ténykedett (értsd: kopácsolt). Eleinte a hasról hátra forgásokat nagyon magasról indította Dudu, aztán valahogy rájött, hogy nem kell darumagasból levetődnie, elég laposan fordulni. Az előbbi magaslati forgás remekül működött a rugós matracon, de nem jött ki túl jól a padlószőnyegre tett szivacson, szóval jól is jött az, hogy átköltöztünk egy keményebb talajú terepre. Még van mit csiszolni a forgásokon is, de azért már elég jól megy.

Hó elején nagy divat volt a mindenféle dolgok fej fölé emelgetése, ahogy 6 hónaposan is.

A kúszásszerű kezdeteket egész hónapban nagyon vártuk, de tekintve, hogy a forgásra sem pazarolt sok kcal-t Alíz, nem volt meglepő, hogy sokára szánta rá magát a kúszásra. Pontosabban annak első jeleire, ami azért kúszásnak még nem minősül. A 6. és 7. hónap között volt az, hogy az izgatott repülés után, végig rengeteget rúgott a lábaival a levegőbe, ha valami izgis tárgyat látott.

Valahogy így (és itt Gordi baba is feltűnik a színen):

Úgyhogy szorgalmasan odatartottuk a kezünket és annak nekifeszülve elbékázott a kiszemelt tárgyig. Aztán január 29-én (6. hónaposan és 26 naposan) megtörtént a szombat délelőtti csoda a franciaágyon: egy darab előrekúszás 3-4 taktusból. Attus, GYERE!!! Attus jön, mi történt?? Húúú, szuper, kúszik a gyerek, odanéééézzzzz! Gyere, Dudu, mutasd meg Apának! Gyakoroljuk még! Újra távolabb tettem picit a tárgyat (ami egy 2l-es ásványvizes palack volt a történelmi hitelesség kedvéért)

Ásványvizes palack - a kedvenc 7 hónapos babajáték

Ásványvizes palack - a kedvenc 7 hónapos babajáték

És Alíz újra nekiveselkedett. De most hátramenet jött ki. Ajjaj. Csalódottság ült ki az arcára. Aztán még volt 3 db hátrakúszás, amik 1-1 taktusból álltak. A rükverc menetnél rájött, hogy valami nincs rendjén, mert nemhogy megkaparinthatná alapos rágcsálásra szíve vágyott tárgyát, de távolabb kerül tőle. Itt aztán annyira nem tetszett neki a dolog, hogy azóta nem próbált meg egyedül kúszni, mindig megvárja, hogy a talpai mögé tegyük a kezeinket és legyen mitől elrugaszkodni. Néha várok 5-8 percet, hátha csak túl gyorsan avatkozunk közbe, de addigra már tényleg mérges lesz… :)

Ja igen, és azon gondolkoztam még, hogy kimaradt a várt 6 hónapos növekedési ugrásunk, nem volt jelzés, hogy kevés a tej, nem volt gyakoribb éjszakai ébredés, hogy adjatok, már, stb. Ez most jött el a napokban, pont a 7. hónap hófordulója környékén. És mivel többet zabózik, többet is mozog, és fordítva.

Sajnos hason fekve még mindig elő-előjön az ekcémás csuklódörzsölés, és eddig vagy eltereltem gyorsan a figyelmét (a csuklója alá toltam egy érdekes játékot (értsd: ásványvízes palackot), vagy fennhangon jajongtam, kértem, hogy ne-ne-ne- ne ne dörzsöld Dudukám, és felültettem (igen, sajnos nem mindig vagyok formában). na de épp ma készítettem neki egy kísérleti zoknikesztyűt (ujjatlan, csak egy lyuk van a hüvelykujjának) és úgy tűnik eddig remekül bevált hasazós, játszós, dörzsöléstompító kesztyűnek (juhéjj!).

Csuklóvédő - ekcéma elleni dörzsöléstompító zoknikesztyű

Csuklóvédő - ekcéma elleni dörzsöléstompító zoknikesztyű

És még egy nagyon tetszett: a hónap vége felé, hason fekve a magasból felé nyújtott tárgyakért is kinyúlt egy kézzel, föl a feje fölé, tényleg nagyon magasan, miközben a másik karjával, az egyszem másik karral, megtartotta magát és szuperül egyensúlyozott (nagyon ügyesen, hajrá Dudu!) (nem kúszol, de akkor is ügyes vagy!)

Szerintem a kúszás, mászás, mozgás ügy érdekében sokat lendített a helyzeten, hogy a saját hasunkra fektettük Dudut hason (ez remek büfiztető pozíció is, persze originál tiszta babanyálat is lehet vele sokat kapni, de annyira jó így együtt hasazni!). Ezt Attus vezette be a reggeli papa-baba félórás jamborie-k idején, és tőle lestem én el. Nagyon hasznosnak és vidámnak bizonyult. Az egyik hajnali közös hasazásnál jött el az a pont, hogy megmászott engem, és mint egy Amundsen, büszkén bámult ki a hátsó ablakon az éjszakába (imádja az éjjeli őrlámpánál kibontakozó látványt, nagy mozgó faárnyékok, stb.). Azóta is sokat mászik rám, és explorálja a hátsó udvart az ablakból.

(Feb 8. – ajjaj, pánikszerűen átrendeztük a lakást, mert beindult a hempergés és az eseti kúszás…. már kétszer majdnem becsúszott fejestől az ágy és a fal közé, nem merem az ágy közepére téve egy percre sem egyedül hagyni. Most a földszinten alszunk inkább (az ágykeret kikerült a matrac alól). Radiátorvédő gyanánt, rátettem a jógamatrac szivacsot a radiátorra (ami ki van kapcsolva, mert így is szinte mindig 23 fok van a lakásban). És a nappaliban maximalizáltuk a kúszásterepet, ill. elrejtettük a kábeleket. Biztonsági bigyókat még rendelni kell.)

Szem-kéz koordináció

Valamiért a nagymotoros mozgásokkal igen spórolós volt továbbra is (lásd a 6. hónapos leírást), és az idő javarészét a finommotoros fejlődésre fordította. Rengeteget koncentrált apró tárgyak (cipzár, hajgumi, kis ujjbábuk, salátalevélcafat, stb.) forgatására és összekoccantására. Egyre gyorsabban és pontosabban tudja megragadni a kardigánokon függő cipzárakat, a szoptatós melltartó csatját, stb. Egyszerre két tárgyat forgat, ütöget, a feje felá tartja (mint koncerteken mások az öngyújtót), és varázsol a tárgyakkal, indiai táncoskezekkel csuklózik. Persze előbb-utóbb minden a szájába vándorol, de jelentősen többet fogyaszt belőlük szemmel mint szájjal. Figyelmes illesztgetés-rakosgatás közben csücsörít a szájával.

Nagy a kísértés néha még kisebb tárgyat adni neki (minél kisebb, annál érdekesebb), úgyhogy szerintem (jó alaposan) varrok neki egy gombkavalkádot, cipzárakkal, mütyűrökkel (csak egyelőre a varrási projektek idejét még az ekcémás otthoni megoldások töltik ki).

Messziről remekül lát, imádja a digitális órát és a digitális hőmérőt (tojásalakú), szerintem látja, emlékszik rá, hogy változnak a számok. Bevallom ez a két tárgy a kúszásgyakorlás kedvenc motivációja, szinte mindig efelé kúszik (asszisztáltan) lelkesen. A gyors mozgásokat még nehezen tudja szemmel kísérni, szinte látszik, ahogy kimaradnak filmkockák. Tetszik neki az a játék, hogy vállmagasságból puha állatkák landolnak a mellkasán, amiket aztán megszorongat. Itt sem tudja a zuhanó tárgyat teljesen szemmel követni, de igyekszik.

Sajnos szinte profin vakar. Akármennyire is lereszelem a körmét, mégis tudja olyan szögben tartani, hogy a lehető leghatékonyabban vakargássza meg, amit akar (sokszor vakarászik szokásjelleggel, pl. szopi közben a kézfejem, mellem, stb. szóval sajnos ez a szokás az ekcémának nem túl jó). De úgy látom, a jelenleginél sokkal-sokkal többet és erősebben is tudna vakarózni, sebet kaparni, úgyhogy egyelőre nem panaszkodom.

Ilyenkorra írják a 3D-s látás fejlődését, és valóban igaz, hogy ha a tükör előtt állunk, akkor a tükörre és rám is néz, de tudja, hogy hol vagyok én, nem a tükörképem fogdossa. Ebben a hónapban többször hármastükröztünk (a fürdőszobai tükörkabinet ajtaját kinyitva még két tükörben nézegethetjük magunkat), és remekül lehet Alízzal ide-oda tekintve szem-pingpongozni a tükrökben. De az igazi igazság az, hogy a tükörnél és benne a tükörbabánál már sokkal jobban izgatja, hogy mi van a tükörkabinet tetején és hogyan lehetne oda felnyúlni, megkaparintani. Gondoltam, hogy jobb, ha most nem pakoljuk le az egész szekrényt, játsszunk a zuhanyfüggönnyel. Eb gondolat volt, nem érdekelte.

Kedvenc játékok

Határozottan vannak játékok, amiket nagyon szeret és amik totál hidegen hagyják. Örök izgalom a szoptatós melltartó csattja és csipkéje és gumipántja, az ásványvizes palack (szintén minden szoptatáshoz kötődik a látványa), a két fogzós rágcsa (philips avent rágcsagyűrűk), a játéktükör (és egyben legyező), a kis ujjbábuk (már kezd lecsengeni a nagy szerelem, de még mindig slágerlistásak), a vágyott és nem megkapott elektromos kütyük és a címkék, a címkék…

Címke - a baba legjobb barátja a fekete fehér címke lexikon

Címke - a baba legjobb barátja a fekete fehér címke lexikon

Ebben a hónapban az új kedvencek azok a tárgyak voltak, amikhez oda kellett együtt sétálnunk, és a magasban voltak: a páraelszívó gombjai, az ablaksötétítő roló fogantyúja és madzagja, a rádiós ébresztő és az antenna drótja, az ajtóra ragasztott papírok, képek. És természetesen a könyvek. És még mennyire a nem keményoldalas könyvek, hanem a jól tépázható vékonylapos könyvek, hmmmm, nyami! Szintén vágyott és sajnos tiltott játék a szemüvegünk, a nagy lobonc hajam (néha engedem, hogy belekapaszkodjon, de fáj. Atta a rövid frizuját sokszor felkínálja), a telefonok és laptopok.

Alíz baba hajba csimpaszkodik

Alíz baba apa hajába csimpaszkodik

Állítólag, a megfigyelések szerint, 7 hónapos kor körül alakul ki a baba első plüssállat jóbarátja, ilyenkor választódik ki az elválaszthatatlan jópajtás, de nálunk még nincs favorit állat, figura, hordozós játék (van a kiságyban két szundikendő – rágcsakendő, egy maci és egy bárány, de egyikükért sem követelőzik), pedig van egy óriás egér, egy zenélő fenekű nyúl, egy csörgős kacsa a hasán tükörrel, stb. Örül ha bábozunk neki a plüssállatokkal (vagy bármivel), de egy pillanatnyi dédelgetés (nyálazás) után nem kellenek már. A hüvelykujj méretű kis zümi méhecskét korábban nagyon szerette ugyan, de most nem érdekli.

Rengeteg alkalmi használatú játék is van, és mostanában jókat vadásztam a környékbeli karitatív boltokban (csörgős labda, kitömött polip, óriásegér, stb.), de ezek egyike sem izgatja fel annyira, mint a lakás valós de el nem ért tartozékai, amiket tőlünk lát használatban (lásd fent: rolómadzag, függönymadzag, irányítógombok, stb.).

És ahogy a baba szakirodalom leírja, 6. és 7. hónap közt valóban nem értékeli, ha el akarunk venni tőle egy játékot (korábban bármit bármikor ki lehetett venni a kezéből, engedte, el volt felejtve).

Emberek, babák

Sokakra emlékszik Dudu, és örül a viszontlátásnak. Jó lenne, ha még több ismerős, barát lenne itt (ha már a családunk odahaza van). A legtöbbet látott babapajti mostanában Gordi baba, de emlékszik Benedekre és Rubenre is (Annára nem biztos, olyan rég látta). Sok ismerős felnőtt arc is van (persze a mamák, Lívia, Viki, Yulia, Rebeka, aztán a rhymetime-os Bobby és más ismerős anyukák, a mérőállomáson dolgozó családgondozók, a gyógyszertáros Roberta, stb.). Határozottan érdeklődő, de mostanában már kezd alakulni a ‘kié legyen a játék’ című sokrészes film és itt már bizony a küzdelem, elégedetlenség jelei kezdenek mutatkozni. Szeparációs félelem még nincs ill. enyhén körvonalazódik de még nyugodtan ki-be járhatok a szobába többnyire, és nem sír idegenek láttán.

Azt hiszem a Baby Fun könyvben volt az, hogy készítsünk a babának egy külön fotóalbumot a róla szóló képekkel (lehetőleg olyan képekkel, ahol a családtagokkal, ismerősökkel van) és használjuk azt mesekönyvként. Nagyon jól hangzik, szerintem készítünk egy ‘Dudu and company’ fotóalbumot. Most már biztosan lesz néhány kép, ahol legalább az ismerősöket láthatja. Kíváncsi vagyok a családi videóskype-os arcfelismerés hogy működik majd… olyan pici volt még, amikor a nagyikat látta. :) (bezzeg most!)

Hozzátáplálás, etetés

A hozzátáplálást dec 26-án kezdtük el, még 5 hónapos korában. Mostanra evett, sőt jóízűen megevett egy csomó zöldséget és gyümölcsöt. Zöldségek: répa, édeskrumpli, zöldborsó, brokkoli, sütőtök, és kézbe tartva csócsált már zöldbabot. Babalevesbe főztem hagymát, póréhagymát, fehérrépát, zellerszárat is, szóval ezeket az ízeket is kóstolgattuk már. Gyümölcsök közül volt alma (nyers, reszelt), körte (párolt), barack (nyers, püré), banán (nyers, püré). Husiból kapott csirkemellet (ill. a levesben csirkefarhát főtt) és lazacot. És kapott babarizs (őrölt rizs kifejezetten babáknak, itt Angliában baby rice néven fut) nevű tápos mixolmányt. Következő terv lencse, karfiol, krumpli, (megvolt sárgarépával keverve), avokádó, és mindenféle keverékek. Eddig mindent nagy kedvvel evett, csak a hó vége felé volt két olyan náthás orrdugulós nap, amikor csak cuclit fogadott el táppal (és persze a cicit), de semmit kiskanálból.

Vettünk ugyan egy használt Chicco etetőszéket, de annyira rosszul érezte magát benne, hogy inkább a földön a bamboo kisszékében etetem. Előkékkel is kísérleteztünk, és végül kikötöttünk a jó öreg textilpelusnál. Ez zavarja a legkevésbé. Pedig van egy sor textil előke, vettünk szilikonos-tálcás előkét, van egy esőkabát jellegű előke (ez is elég jó!) és van a textilpelus (úgy néz ki benne, mintha egy borbélylepedővel lenne beterítve).

Alíz baba eszik - zöldbab egészben csócsálva

Alíz baba eszik - zöldbab egészben csócsálva

Igyekszem előre elkészíteni a pürés kajákat. Napközben nagyon kevés idő van pucolni, főzni, turmixolni, tálalni és még etetni is (meg etetés után takarítani, ruhátcserélni, stb.). Attus kollégájától kaptunk két nagy szatyornyi műanyagtégelyt, és a mélyhűtőt telepakoltam velük. Húsleves fagyasztásához (amit bármelyik zöldségmix ízesítésére szívesen vesz Dudu, ahogy látom) vettem szilikon jégkockatartókat.

Szoptatásnál próbáltam bevezetni az ülve szopizást, de 5 percet ha szopik és nyolcszor lecsatlakozik, úgyhogy marad a fekve szopizás. És legalább még van anyatej is. Tápból váltottunk a 3-as számú follow-on milkre, amiben egy picit több vas van (és cukor…).

Méretszámok: kb 72cm hosszú, és kb. 7.8kg lehet 7 hónaposan (jövő héten mérünk újra, jan 18-án volt 7.62kg). Hordozóban nagyon nehéznek tűnik 15 perc elmúltával, de azért még megy a légiózás (ez Attus legjobb babaszleng kifejezése).

Beszéd – gagyogás, gurgulázás, trillázás

Beszédben sok ugrás nincs a hangsorokat tekintve, a korábbi dádádá vávává panaszhangok között cifrázott dáidudá dzöte bülötátá hangsorok vannak. Két új hanggal kísérletezett sokat, az egyik amit leginkább egy szörcsögő Deart Vaderként lehet leírni (ki- és belégzéskor a nyálát fújja és szívja összeszorított ajkak közt), illetve egy magas, gurgulázó torokhang, ami kb. olyasmi mint egy gyöngyöző hosszan mondott G hang.

Többnyire ha minden rendben, akkor csendes, néz, göcög vagy nevet de nem magyaráz. Ritkán van az, hogy elégedett és beszélget. Így a szoptatást akadályozó szélhajtó mozgatások, várakozások a legbeszédesebbek. Van még a magas trillázás a ‘felkeltem-jöjjön valaki’ jelzésére, és hasonló ha a fáknak beszél.

Intonációban viszonylag nagy a változatosság.

Fürdetés

Amióta sikerült jól összeraknom az információs puzzlékat, hogy az ekcémás bőrű babáknak – szemben az egészséges babákkal – minden nap kell fürdeni (csak épp langyos vízben, 31-35 fok között, és azonnali hidratálással), megpróbálkoztam a napi fürdetéssel. A nehézség annyi, hogy Alíz a tyúkokkal fekszik és kel, vagyis du. 5-től már elkezdte altatni magát, apa még munkában, úgyhogy egyedül kellett Alízt fürdetni (korábban mindig ketten fürdettük, ami nagy könnyebbség volt). Gondoltam akkor du 4-fél 5 felé fürödhetünk. De ez minden alkalommal iszonyú hisztivel járt. Eleinte a fürdés nem, csak a krémezés (és itt mindenki az élve nyúzzák a babát típusú sírást idézze fel). Aztán már maga a fürdés is. Elméletben minden nap negyedóráig kéne a langyos vízben áznia a bőrének, hogy aztán még jobban felszívja a hidratálókat, de ekkora hisztik mellett a végén már örültem, hogy 2 perc alatt megvagyunk a mosdással (egyben az egész napi korábbi ekcémakrémek lemosásával, ami szintén része az ekcémás kezelésnek). Szóval a langyos víz megvolt, de semmi negyedórás játékos pancsi nem jött össze. Pedig voltak játékok a vízben, tettem alá textilpelust is, hogy kényelmesebb legyen, bent 23 fok van a lakásban (ekcémás babának ez a meleg – holott a kezdetekben, amikor pár hetes volt, még 26 fokra felfűtöttük a lakást… és persze 37 fokos vízben fürösztöttük). Na szóval az ehavi Nightie Nightmare kategória győztese a napi fürdetés. Pont ahogy írom ma (feb 8.) 4 és 6 között aludt Dudu, úgyhogy 6 és 7 között vevő volt a fürdetésre, apával és velem és kalózzal, a rég nem látott kedvenc ujjbábuval. De ez egy kicsit (biztos önző módon) zavar, hogy 4-től már alszunk, pedig a nappalok most már hosszúak, nem sötétedik 3-4 felé, ahogy dec január hónapokban. És ha 4-től alszik, akkor max 3-kor már indulhatok haza, akárhonnan (merthogy kint a babakocsiban vagy hordozóban nem alszik, csak vár – rám és a cicire – és egyre nyűgösebb lesz, és akkor már végképp de végképp nagyon nagyon rossz fürdetni). De legyen ez a 4-6 közti alvás, csak légyszi, kérlek szépen kislányom ne visíts, mintha nyúználak. Szerintem a szomszédok biztos azt gondolják, hogy valami borzalmas kísérletnek vetem alá a kicsit, vagy fejre ejtem, vagy passz. (igen, én szomszédként ezt gondolnám…)

Ekcéma

Általában egész jól kordában tartjuk, vannak jobb és rosszabb napok. Ebben a hónapban ruhakísérleteket gyártottam, ekcémás ruha design projekt van. Az eddigi legjobban sikerült verzió a talpas pizsamaalsó (zoknifej a pizsamaalsóra varrva, mert nem lehet lábfejes nacikat kapni valamiért) és a csuklódörzsölés elleni ujjatlan kesztyű (csak a hüvelykujján van rögzítve a zokni – egy lyukon keresztül).

Építgettem a baby eczema weboldalt is, és erősen gondolkozom egy cambridge-i baby eczema support group indításán, mivel itt nincs.

A ruhákat még mindig újramosom (mosószódát szerzett nekünk Lívia a Sainsbury’s-ből, Anyósca küldött ki epeszappant és mosódiónk is van). Pedig olyan sok ruhánk nincs, vagy mégis? :)

Leginkább az változott, hogy Dudu célzottabban tud vakarózni, és ahol hegyesebb maradt a körme (a gyönyörű finom puha reszelt körmöcskéje), ott vájja bele a másik kezébe, az arcába, a homlokába, stb. És a koszmója is vissza-visszatér, úgyhogy a hajába is. Meg persze a mellembe is, az miért maradna ki.

És hogy ne ez legyen a zárómondat: szerintem a rhymetime-okat most már kezdi megszokni, megszeretni, teleszájjal vigyorgott a Wheels on the Bus – children go UP and DOWN emelgetésekor, amikor minden mama a levegőbe röpíti a piciket, aztán meg az ölébe huppantja. És itthon szerette a Row, row, row your boat c. dalocskát. És látszik, hogy felismeri és szereti most is a kedvenc házidalainkat (csipcsipcsóka, vásárba félpénddzel, a part alatt, micimackó)

Reklámok

4 responses to “Alíz baba 7 hónapos – gyerekfejlődés nálunk

 1. Annyira szepen irtad meg az elejet, egeszen elerzekenyultem :) Nagyon vartam mar ezt az osszefoglalot (meg akkoris ha minden heten ketszer talalkozunk, es igy eleg naprakesz vagyok)
  Boldog hofordulot Aliz!

  • :)
   Köszi, Lívia. Ti dobtátok fel a 6. hónapunkat! :D
   Szó se róla, Gordi babáról is tök szupi lett a féléves összefoglaló és a képek nagyon nagyon klasszak!!
   Hajrá kicsik!!!

 2. Ha egy reklámban látnám az első képet, biztos lennék benne, hogy megbuherálták a baba szemét, mert ekkora és ilyen kék babaszemek egyszerűen nincsenek:))

  • Remélem, élőben is megmutatjuk majd, Borcsi – és cserébe mi is megnézhetjük az aprónépet…. :)
   (kicsit elbizonytalanodtam, hogy volt-e buherálva a kép, mert a vörösszem-korrekciót szoktam használni az iphoto-n… de az biztos, hogy kék gomb szemei vannak)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s