Genetikai variációk nálunk

Ez egy vendégposzt – apa írja, és nem ‘Cambridge anyu’. Ezért tudományos lesz. :) A képen pedig látható, hogy kb. milyen színű szemet örökölhet Alíz, mennyi esélye van a laktóz intoleranciára, milyen jellegű a fülzsírja, stb. Persze ennél több infót is kaptunk, és folyamatosan bővül további részletekkel. Izgalmas!

Ez pedig itt Apa: szia Anya, szia Alizmoto: mire te ezt olvasod már lehet hogy mindhármunk teljes genomja meg le lesz olvasva (megszekvenálva) és nem csak a kicsi, egységnyi variációk (SNP) amik alapján már most meg lehet mondani (illetve már akkor is amikor még csak terv voltál, vagy amikor már Anya pocijában) hogy milyen genetikai lehetőségtered lesz és ezek körülbelül hogyan határozzák meg majd a tulajdonságait (fenotípusodat).

Szóval 1 kaliforniai cég, a 23andMe, az egyik legkorábbi madár az úgynevezett personal genomics vagy DTC (direct-to-consumer) genetic testing piacon a következő ízelítőt adja: balra apa, jobbra anya genetikai variációpárjával aminek egyik fele az apukánktól, másik fele az anyukántól jött:

 

23andme alice csordas

Fenotípusok és genotípusok kisCsordásnál - a 23andme kalkulátor alapján

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s