8 hónapos baba – a 7. és 8. hónap között

Ha a 6. és 7. hónap között klassz volt a babával, akkor a 7. és 8. hónap között még klasszabb (Dudu február 3-án volt 7 hónapos, úgyhogy ez egy megkésett bejegyzés, elnézést). Gyors, aktív, színes, élményteli volt a 7. hófordulót követő időszak. Sok mozgás, kajálás és karattyolás volt.

Dudu - 7 hónapos baba, csöppnyi állnyállal az állandó fogzás jegyében

Dudu - 7 hónaposan, csöppnyi állnyállal az állandó fogzás jegyében

És még több visszajelzés nekünk, felénk, kb. olyasmi, hogy helló helló tudom, hogy most az evés (‘Kajcsika’) jön, meg a fürdés (‘Pancsi-fürcsi’), meg itt a kedvenc barátom (a ‘Cini-cini nagyegér’ – aki a Cini-cini kisegér mamája), stb. “És most tudom (kapja fel fejét Dudu sokat sejtően este 6 felé), hogy ez a kulcsfordulás azt jelenti, hogy megjött Appa”, és “ebben a lilás rózsaszínes tányérban kapom a kajcsit”, és ez a Mama, ez a jószagú (aki nem túl mellékesen nagyon értékeli, hogy a dörzsikesztyűt is elviselem játék közben, bár nem tudok miatta elég hangosat tapsolni. De nem értékeli, ha le akarom szedni a szemüvegét és ha jól megcibálom a haját, pedig az aztán nagyon klassz!)

Méretek
Feb 15-én sikerült leméretni Dudut, akkor 7.86 kg volt. A hosszát a babáknak Angliában nem nézik, de a ruhaméretek és szerény centink alapján kb. 75-77cm lehet. A lábfeje 10 cm, amit csak azért tudok, mert rendeltünk neki egy szép pöttyös (és olcsó de szuper) bőrcipőcskét vagy inkább baba balettcipőt a TwinkleToes-tól. Fogméretek nincsenek, mivel fogai sincsenek (de feb 18-án már megkapta élete első kis fogkeféjét, biztos ami biztos).

Alvás és evés ciklusok
Kb. hajnali 3-4 felé indul a nap. Jobb cici és bal cici, közte peluscsere és kenegetés. Ez kb. 5- fél 6-ig tart. Aztán visszahanyatlás, vagy sokszor kétórás ébrenlét jön (kornyadozok a párnán, játékokat pakolok Dudunak a matracra és félig ébren nézem, ahogy ügyködik, és közben büfizik is). 7 óra felé átjön Attila, fél 8-kor tápot ad a babának a nappaliban (az ABC szőnyegen a Bumbo babaszékben, egyelőre nem etetőszékben), ill. ahogy haladunk a hozzátáplálásban tápos babarizst.

Dudu és Appa a konyhában

Dudu és Appa a konyhában

Ezalatt én vagy alszom még, vagy házimunka vár (leggyakrabban állva reggelizem, közben mosogatok és főzök). Aztán 8:15 felé apa elmegy munkába, Dudu pedig 8:30-9:15 közt alszik egyet, majd 10-kor ébred és 10:30 felé elfogad egy gyümölcsmixet (alma – körte – banán kombinációk)
11-12 közt valamikor újra elalszik, általában egy órára, de volt már néhány 1.5 órás szundi is, és volt olyan is, hogy teljesen kimaradt az alvás.
Aztán délután 3-5 között van a következő bealvás. Hivatalos altatás pedig este 6 körül, de ha sikerül estefelé még egyet aludni, és aztán jól felébredni, akkor nyugodtan tudunk fürdetni: 5:45-6:15 között fürdetés (és Oilatumos többréteges ekcémakenegetés), és csak azután jön az etetés-altatás-mese-szopi-táp. Ha nincs alvás fürdetés előtt, akkor kellemetlen nyögvenyelős nyavalygós-sírós villámfürdés, és utána ekcémás full kenegetés van (szintén sírással). Ezek voltak talán a nap mélypontjai sokszor. Aztán éjszaka 10-11 között egy koraéjszakai evés jön, és néha még rá-ráfanyalodtunk egy éjjeli pótetetésre (dreamfeeding), ha az esti-éjszakai etetésnél meglepően keveset evett.

Hozzátáplálás

Reggeli
Reggelire – ami nálunk a hajnali duplamelles szopik után kb. 7 és fél 8 között van – 7o-9oml táppal kevert tejbegríz sűrűségű babarizst eszünk (baby rice, lényegében porrá őrölt szárított rizs táppal keverve). Eleinte hígabbra kevertük a reggeli babarizses mixet, aztán rendesen besűrűsödtek az adagok. Próbálkoztunk vegyesebb reggelivel, pl. gyümölcsöt keverve a
tápos babarizsbe (körtét, banánt), nem kellett. Szintén sikertelen volt a kisebb mennyiségekben tesztelt őszibarackos zabpehely, amit elvileg csak vízzel kellene keverni, de próbáltuk táppal is, hátha úgy fincsibb, de nem jött be Dudunak. Reggeli után rövid játék van, kb. 6o-8o perces, aztán szundi 35-55 percre. Rosszabb esetben a szundi kimaradt és volt egy délig nyűgös Dudu.

Tízórai

Nem sokkal ébredés után, kb. fél 1o felé szokott jönni a gyümölcsös tízórai. Általában a körte, az alma és a banán keveréke-kombinációja készül egyre darabosabb verzióban. Még az almát is próbáltam kicsit darabosabbra, de nem tudta Dudu jól összecsócsálni a fogatlan ínyével, és inkább meghátráltam (márcsak a fulladásveszély miatt is, még akkor is, ha 2-3mm-es kis vékony, amorf szeletkék voltak). Organikus körtét és almát kapni a boltban (asda). Próbálkoztam friss őszibarackkal, de a primőr barack háziérlelve is rossz a téli hónapokban. Konzervet pedig nem vagyok hajlandó adni. Tervbe vettem az avokádót, de még nem próbáltuk, sem a papayát. Sem a Magyarországon ajánlott meggyet. A mangót pedig egy sor új ízzel (vanília, vöröskáposzta, stb.) próbáltuk ki később, és valami kicsapta Dudu bőrén a babaekcéma biztosítékot, úgyhogy most a később tesztelendők közé került az egyébként bevezető babaeledelként nagyon közkedvelt mangó.  A földieper, málna, feketeáfonya több ún. “2 stage” vagyis a bevezető hozzátáplálási fázison túllevő, 2. fejezetes bolti és receptes babaétel része, de ezeket sem mertem még adni (az eper feldolgozva elveszíti azt a proteint, ami nyersen allergizál). Szigorúan betartjuk (megint) a 4 napos hozzátáplálási-ételallergia tesztelő időszakot. Tízórai után kb. 9o-12o perces aktív ébrenlét volt, aztán 12 körül jött a szoptatásos összebújás. fél 1 és fél 2 között szundi. (persze nem kőbevésve, de jóesetben megvolt a koradélutáni alvás is).

Pipő a baglyos pizsuban

Pipő a baglyos pizsuban

Ebéd

Ebéd a 7. és 8. hónap között kb. 2 óra felé volt. Ezek elég tisztességes mennyiségek voltak – kb. annyi vagy több, mint amennyi egy bolti babakaja mennyiség. A húsfélékkel (csirke, pulyka, marha, bárány) végig elég rosszul álltunk ebben a hónapban, bár az esetleges vashiány miatt határozottan próbálkoztam beajánlani a húsokat. Hiába, a “stage 1” gyakorló időszakban javarészt csak zöldségpürék fogytak ebédre, de azok szépen: sütőtök, sárgarépa, batáta – édeskrumpli, később zöldborsó, zöldbab, lencse, volt karfiol és brokkoli is. Babahúslevesben (házi készítésű babahúsleves kockák jégkockatartóban lefagyasztva) volt már vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma, fehérrépa, petrezselyem is. Egyszer ettünk karfiolt és sima krumplit is, na az az egy zöldségpüré kárba ment. Evett belőle, de nem volt siker. A karfiol – krumpli – lencse mix már jobban bejött de a karfiolos krumplitól (ill. a lencsés karfiolos krumplis triótól) felébredt éjjel 1-2 felé. A brokkolitól is felébredt. És a széklete (napi 2-4 kakika van) – a hozzáadott olívaolaj ellenére – túl szilárd, darabos volt ebben az időszakban.

Baby finger food - Dudu és a zöldbab

Dudu és a zöldbab

Húsok közül persze a csirkemellel kezdtem (sárgarépával és egyéb gyökeres zöldségekkel kifőzve, péppé aprítva). Elég fűrészpor íze volt, és vsz. többet kevertem a húspépből a zöldségbe mint kellett volna (kb. a fele husi volt a kajának, kb. 6o-8og). A húsmennyiség még mindig kérdéses számomra. Annabel Karmel receptjeiben a stage 1 kajákban kb. 25g, a stage 2 kajákban kb 5og husi van azt hiszem. Egyébként itt egy nagyon jó bejegyzés Felicitász blogján a hozzátáplálásról.

Markolós mancsos babafalatok – Finger food

Fingerfood – babafogta markolós darabos kaják: próbálkoztam többféle darabos kajával is, persze mind annyira érdekes volt! Szétkenve, passzírozva az etetőtálcán. :D Volt eddig: érett, nyers körteszelet ill. banán – mindkettő túl csúszós volt, nem tudta kézben tartani. Banánból félbevágott szeletet adtam, mivel a teljes rúd valahogy túl nagynak tűnt, bár könnyebben fogható. Aztán volt a jól markolható száraz puffasztott rizs kekszecske – mint kaja nem kötötte le, alig majszolt belőle valamit, viszont szívesen szétmorzsálta, aztán figyelte, hogy hogy ugrálnak a puffasztott rizsdarabkák, ha nagyokat csap az etetőtálcára, vagy hogy potyorásznak le a földre.

Dudu az etetőszékben óriás előkében

Dudu az etetőszékben óriás előkében

Az ebéd kb. 2 és fél 3 között volt, aztán még maradt másfél óra akciódús idő, és 4-5 között (jó esetben) egy alvás. Ez a délutáni alvás is sokszor kimaradt, minden ásítozás, nyűglődés ellenére. A szopi elkezdődött 4 felé, de aztán a sok gáz, meg gyakorló emésztés, és a végén egy egyre álmosabb nyűgösebb gyerek, aki este 6-kor szokott utoljára szopni, aludni, és sokszor ez a nyűglődés, szenvedőzés elhúzódott 4 és 6 között. Fürdetni néha alig tudtam. Amitől feszült lettem, mert az ekcémakrém akkor szívódik fel jól és hatékonyan, ha egyrészt az előző masszív krémrétegek maradékát lepucoljuk, másrészt a bőr kiázik a langyos vízben annyira, hogy szépen mélyen magába igya a megahidratáló Oilatum krémet. Az egy hónappal korábbi 6-7. hónap között szinte minden fürdetésünk sírás volt, a vetkőzéstől, a kádas pancsin át, a fürdetés utáni kenegetésig – egy rémálom. Tök mindegy milyen játékokkal próbálkoztunk, milyen dalokkal, felvezetéssel, levezetéssel. Egyszerűen 5-6 felé túl álmos volt már ehhez. De a feb 22-i bejegyzésekben már az áll, hogy “Kb 2-3 hete [vagyis a 7. és 8. hónap között] jók az esti fürdetések megint. A vízben külön fürdetős játékok vannak, amik napközben nincsenek a pályán. 2 figurás játék is a vízben várja általában (pl. Kalóz és béka, vagy kalóz és zsiráf, stb.) és Alíz érti, hogy kikkel fog fürdeni: várja már a beharangozás után (megyünk kalózzal pancsizni!) hogy előkerül a kalóz a kádban. Szárítkozáshoz és a most is nehezen tűrt kenegetéshez megint külön játékok vannak (a legüberebb a tekert nyelves teknős ami kb cumiként funkcionál ilyenkor). Utána mese van (Patrick, James és Csing – a 3 jóbarát – egy fekete, egy ázsiai és egy fehér kisfiú  – homokoznak, piszkosak lesznek, fürdenek, fésülködnek és lefekszenek aludni), aztán szopi, aztán apa táppal kiegészít büfiztet és fektet” Igazság szerint ez a mese talán két hétig ha ment, mert Alíz túl álmos volt az esti rituálé ezen részéhez.

Szintén a hozzátáplálás fejezetünkhöz tartozik a kimeneti oldal: a több puffadás, a több széklet mellé jött még a kikezdett popsika. 2-3 hétig még a normál popsikenőcsöt használtuk egyfolytában az egyre érzékenyebb bőrére, aztán váltottunk Bepanthenre és megint minden szép lett, 3-4 nap alatt végre begyógyult a sok új kajás kakitól kikezdett popi. Alíz egyre jobban utálta a peluscseréket, persze nemcsak a bőre miatt. De általában ha vannak érdekes játékok a pelusozón (mindig vannak külön pelusozós, könnyebben sterilizálható játékok), akkor elvan sok ficergés nélkül.

Mozgásfejlődés
Ide most csak bemásolom, hogy miket jegyzeteltem le. Február 11-én először ment át kúszásba ülésből (nagyon el akart érni egy játékot), Feb 20-án elkezdett hason ringatózva táncolni. Feb 22-i bejegyzés: gyakoroljuk hogy kell a matracról a szőnyegre mászni biztonsággal landolni. A kezét még nem támasztja ki végig. Simán lefejel mindent, a falat, az orromat, stb és gördül ahogy jön (viszont a matrac szélénél várt egy ideig). Ma hajnalban megmászta a lábam a szemüvegemért (amit sajnos nem kap meg, nem kóstolgathat), és egyre jobban álldogál a hajnali büfiztetéseknél (csak rajtam, a padlón vagy az ágyon nem). Mióta elkezdett kúszni, minden nap gyakorolgattuk a terepkúszást ilyen-olyan játékokkal. Pl. feb 23: “Ma is volt egy picike terepgyakorlat. Röfivel és Zéróval meg a Zuhanykesztyűvel báboztunk. A párnán kellett ügyeskedni hogy elérje őket.” (Röfi egy tízcentis plasztik malacka, Zéró pedig az ABC betűszőnyeg nullája, a zuhanykesztyű pedig egy zuhanykesztyű, aminek az ujjvégeire szalagokat varrtam még anno amikor párhónapos babánk volt). Feb 25 Dudu gyakorolja a tapsikálást de nem zenéhez csak úgy-amúgy. Fáradékony, spórolós a mozgással. Feb 26 átmászott a hasamon hogy elérje a matracra tett szemüvegem.

Dudu kúszik

Dudu kúszik

Játékok
Általában véve a könyvek és a hosszú madzagok izgatják a fantáziáját (és a cipzárak szintúgy), ebből viszont nem szívesen ad a mama a babájának egy igazán jó hosszút csak komoly szemöldökráncolás, állandó szemméregetés mellett. Amit jó szívvel odaadtam, és betöltötte a kellő madzaghiány űrt, az a madzagos előkék népes családja volt.

Könyvek jöhetnek minden mennyiségben. Általában egy oldal egy-két szónyi mesét bír el, tovább nem terjed a figyelme még.

Könyvek, képek

Könyvek, képek

Ruben féléves, Dudu 7 hónapos (mindig ugyanaz a játék kell neki mint a másiknak):

Babajáték - a vizes palack még mindig sztár

A vizes palack még mindig sztár

Az állat- és emberfigurák nagy kedvencek (persze nagy izgalom van mindig valós babák közt, és Gordi abszolút remek társaság).

Nem mondod??!!!

Nem mondod??!!!

Köztük is válogat. Most éppen Cini-cini kisegér és mamája a – fantáziadús névre hallgató  – Cini-cini nagyegér nagy kedvencek (persze sztároltam is őket, főként a kicsit, akit máshova is magunkkal tudunk vinni). Sok mosolyt kapott a Béka úrfi is (békának álcázott hatalmas mosolyú fürdőszivacs).

Idesüss, Gordi, Dudu!

Idesüss, Gordi, Dudu!

Nagyon nagyon szerette az ujjbábukat, amiket sajnos ebben a hónapban már elraktunk, mert a nyelvtoló reflexe visszahúzódóban van, többet mozog, és más babákkal is. Az ujjbábucskát üregességét különösen szerette, de magukat a figurákat is. A kis ujjbábuk helyett megvettük az első állatseregletet: kacsa, kakas, paci, malac, bárány – egyszóval egy ‘Én elmentem a vásárba’ állatsereglet. Lehet forgatni a lábukat (a farkukat is), és kattognak forgatás közben a (reumás) végtagjaik. Szépek, okosak, és mégsem arattak nagy sikert. Talán közepeset. Új játék volt a ‘karikás piramis’ – elég egyszerű a játékszabály. Én ráteszem a színes karikát a tartó kúpra-rúdra, ő leveszi, aztán én felteszek egy másikat és leveszi. És inkább egymáshoz ütögeti a karikákat. Ezt ismételgetjük. Nagyon tetszettek neki a karikák, kb. 3 napig, azóta egy a sok közül. Nem igazán tudom megjósolni, hogy mi lesz nagyon népszerű és mi nem. De ami ma nem lényeges, egy hónap múlva kedvenc lehet, ez már rég kiderült.

Ehavi (baba)humor sziporkák
Kosár füle: a rattan mózeskosár, amiben a játékokat tartjuk, két remek fogófüllel rendelkezik, amiket lehet ütögetni, és visszaállnak eredeti helyükre. Ez hasonló humor, mint a szobanövény leveleinek paskolgatása az ezt megelőző hónapban.
Elbújik-előbújik: bármi, bárki elbújhat, érdekes, ha előbújik. Sokat játszottuk ezt a plüss cini-cini kisegérrel, aki nagyon szeret bújócskázni és a karom, lábam, az ajtó, a paplan mögül, szóval mindenhonnan előkerülni.

(huh, még biztos volt, de többet nem találok felírva)

Rhymetime, dalolgatás, mutogatás
Nem humor, de biztos mosoly, ha ismerős dalt hall – főként az angol babazene (rhymetime) dalok jönnek elő: Incy wincy spider, Wheels on the bus, When all the cows are sleeping, Ring a ring a roses. Nagy élmény Alíznak, hogy 2o-4o másik ember (általában mamák és babák, ritkábban apukák is) együtt énekli, mutogatja a dalokat. Ez magyarul nincs meg sajnos. Februárban kaptunk rá a közeli Singing & Signing, vagyis mutogatós éneklésekre, amik a közeli Metodista templomban vannak. Nagyon happy, nagyon babás, szuper fejlesztő foglalkozások (egyébként nem vallásos dalokkal). Egy Rebecca nevű gitáros (gondolom óvópedagógus) lány tartja, és nagyon profin vannak felépítve az egyes foglalkozások: kezdjük a bemutatkozással-köszönéssel (minden babának név szerint köszönünk egy énekbe szőve: ‘Hello Alice, hello Alice, nice to have you with us today, hello James, hello James, nice to have you with us today, stb.). Folytatjuk a bemelegítéssel: az ujjakat, kezeket mozgatjuk át (Wiggle your fingers, Head-shoulders-knees-toes, stb.), aztán sztoris dalok jönnek, van egy külön táncolós betét (ha van elég hely, körbe is járkálunk a babákkal – pl. The Grand Old Duke of York, The man in the lift, stb.), van egy hangszeres rész (csörgő hangszerek hangeffektjeinek bemutatása és gitáros dalok – What’s inside the music box), és van a levezető csendesebb dalszekció, ill. a végén a zenés búcsúzás. A Cambridge-i könyvtár rhymetime-jait is nagyon szeretjük Bobby-val, de azok random népszerű dalok végigénekléséből, mutogatásából állnak, egyik sincs ilyen tudatosan, szépen felépítve. Nekem tanárként
legalábbis ez volt a benyomásom.

A 7. és 8. hónap között volt sok kúszás, eleinte 2-3 taktussal, később magabiztosan 4-5 taktussal, és ritkán 7-9 taktussal, ha valami nagyon nagyon (de nagyon) izgi dolog került elő. Igazán izmos, hosszabb kúszások inkább már a 8. és 9. hónap közötti időszakra (vagyis most) jellemzők.

Kúszóterep
Ez a hónap a lakás teljes átrendezéséről, átgondolásáról is szólt. Túlzás nélkül mindent át kellett csoportosítani, pakolni, beborítani. Mivel kb. 4o négyzetméteres a lakás, egyszerre könnyű és bonyolult a bababiztonsági intézkedéseket megtenni. Nincs lépcsőnk, se korlátunk, nincs kandalló, nincsenek falra szerelt polcok (a főbérlő nem járult hozzá), amik leszakadhatnának. Nincsenek könnyen földre teríthető esetleg üvegből készült bútoraink sem, amik a babával dőlhetnének, törhetnének.
De van radiátorunk, vannak automatikusan záródó ajtók, tisztítószerek a fürdőben, vannak szekrényélek, piszkos utcai cipők, porszívókábel és laptop kábelek, sőt, elguruló fémpénzünk is van. Úgyhogy béka- és babaperspektíva is van. És rendezgetés, agyalás, ragasztás, enyhén kaotikus hippisedés is van.

A nappali
Folyamatosan alakul a kúszómászó terep, ami alapvetően a nappali: a bútorokat átrendeztük, hogy minél nagyobb legyen a nappaliban a szabad kúszóterep, és minél puhábbak az esetleges ütközések. Először is, az ABC játszószőnyeg (alphabet playmat) remek. Jó befektetés, az egyik top babamama mindenképp beszerzendő ‘must-have’ kellék. És most jön a DE. Egy idő után meguntam, hogy minden nap összeszereljük és szétszereljük a számos-betűs tarka szőnyeget, úgyhogy kb. 4-5 részletben összeragasztottam őket nagyobb panelekké egy ducttape segítségével. Igen, így nem annyira kreatív a felhasználhatósága, de anyuka (én) addig nem kap idegbajt reggelente (dehogynem, csak másért). És ha nagyon lehet/kell majd a szőnyeg elemeivel legózni, akkor egyszer veszünk egy másikat. Majd.

A használaton kívüli rattan mózeskosár átalakult játéktartóvá. A kedvenc ikeás Manstad kanapé újabb arcát mutatta meg: a három nagy párna remek barikád, védőpárna és mászófelület is egyben (tényleg egyre jobban szeretem ezt a sokoldalú és helytakarékos családbarát kanapét). És hivatalosan ezen a kihajtható kanapén alszunk, mi felnőttek. Kényelmesen. Pedig nem vagyunk kisnövésűek. Az étkezőasztal (és egyben íróasztal) beszorult a sarokba a 4 székkel együtt. Enni nem nagyon eszünk rajta. Napközben Duduval a konyhában eszünk, maszatolunk, malackodunk, este pedig apával a kanapén tálcázunk. De lesz majd családi asztalos étkezés, nemsokára. Mert az is kell. Még ha hétvégente lesz is rá csak lehetőség (Dudu majdnem alszik mire apa hazajön). A fiókos komódra nem vettem még fiókvédőt-fiókgátlót, de ez a terv. Vettünk ajtócsapódás-gátlót. Egyelőre használaton kívüli. Dudu nem gyorskúszó, és az ajtók száma is limitált. És vannak dugóvédők a fali csatlakozókra. Hát kb. ennyi. Ja, és még 3 kispárna is állandó bevetésen van. A TV, modem, stb. kábeleket elég jól elrejtettük. A gyopár falfelületeket, radiátorokat szintén elrejtettük bútorok mögé (itt technikai szünet volt az írásban, mivel nem jutott eszembe a kopár szó. Attusnak elmondtam, mit szeretnék mondani, kb. hogy ‘gyér, csupasz’, de gyanús ez a gyopár. Biztos így mondjuk? Most már marad gyopár.) A laptop és egyéb kábeleket meg állandóan szem előtt kell tartani, mégha a sarokban is vannak.
A hálószoba
A háló ment át a legnagyobb átalakuláson. Az első átalakulás persze az volt, hogy nemsokkal Dudu születése után a hálószobát átadtuk Alíznak és mi felnőttek kivonultunk aludni a nappaliba, így lett külön gyerekszoba. De ez már rég volt. Most a gumiszoba felé közelítettük a gyerekszobát. Felkerült a pink jógamatrac a radiátorra (remek radiátorvédő, olcsó, hatékony. Még jó, hogy nem kell fűteni a radiátorral, már január vége óta 21-23 fokos a lakás fűtés nélkül). Felszámoltuk a franciágyat, ahol éjjel és nappal szoptattam és szopi-aludtunk Duduval. Eleinte maradt az ágymatrac (amiről Alíz viszonylag okésan lekászálódott a segítségemmel), aztán az ágymatrac is kiment, maradt a földre terített paplan a hálószobában (kúszásmászásra és fekve szoptatásra), és persze alvásra a kiságy (de ez már a 8. hónap után, nem rohanok előre). Továbbra is az ikeás pelusozó szekrényt használjuk, és bár nem kell a földre hajolgatni, kíméli a hátat, azért már sokszor nyugodtabb lennék, ha a peluscsere is a földön lenne, onnan nincs hova pottyanni. A hálóban a földreköltözés miatt gyakoribbak és alaposabbak a porszívózások, kell is a poratkátlanítás miatt. Itt a réztalpú állólámpa és kábele okozott némi fennakadást, de ezt is más bútor mögé toltuk.

Dudu gyanútlanul dől mint a zsák, és sajnos nem mindig sikerül elkapni. Elég ügyesen tanulgat Alíz a pici balesetekből, ez bíztató.

Vegyesfelvágott

Február 25-én voltunk egy babásmamás szabadfoglalkozáson – kb. mamák
összejönnek és egy térben vannak a többi mamával babával külön apropó
nélkül. A mi esetünkben ez egy péntek délelőtti ún. Babies and Bumps
foglalkozás volt. A változatosság kedvéért ez is egy Metodista
templomban volt (szintén vallásos jelleg nélkül, viszont a teret
remekül kihasználva). Az a megdöbbentő élmény ért, hogy a 7 hónapos
Alízzal mi voltunk a legidősebbek (babát tekintve, bár lehet, hogy
mamát is). Aztán utólag leesett, hogy Angliában félév után sokan
visszamennek dolgozni, úgyhogy 7 hónapos kor felett néha nanny-k, bébiszitterek, stb. hozzák-viszik a gyerekeket.

Februárban még igazi hideg téli idő volt Cambridge-ben (kb. 5 fokkal jobb volt az idő mint Budapesten, de azért hideg volt). Viszont jellemzően a pici de új építésű lakásra, meg a sok sütésfőzésre, január vége óta egyáltalán nem fűtünk. Babaöltöztetés-vetkőztetés szempontjából kicsit nyavalygásos a téli időjárás mert bárhová indulunk kb. negyedórás előkészülettel kell számolni csak a ruházkodásra induláskor és érkezéskor.

Pipő menetfelszerelésben

Pipő menetfelszerelésben

Mindig kell egy előke a kabátra is, különben a kabát lesz teleáztatva fogzásos nyállal:

Előke a kabátra

Előke a kabátra

Plusz negyedóra mindenféle útravaló holmit összekészíteni (táp, víz, steril üveg, csereruha, pelus, mobil pelusozó, ekcémakrém, dörzsikesztyű, stb. stb.), és általában félórás – órás sétáink vannak egy-egy programra. Az egész időjárásból 1 db nagyon angol napunk volt: egy originál Üvöltő szelek idő, nagy, nehéz, csapongó széllel. A baba rajtam volt, és így védtük egymást, a babakocsiba meg kapaszkodtam, nehogy bevigye az oldalszél a Cam folyóba.

Új babahordozónk van, egy Little Life hátihordozó, Alíz imádja – kb. 2.3 kg, csővázas hátizsák jellege van, és nagyon okosan van összeállítva (sok fogóval, alul külön tárolóval, stabilizálóval – a lábat kell bedugni egy lukba). Nagyon jó választás volt. Sajnos nem repgép kompatibilis, ahhoz vennünk kell egy kisebbet (szintén Little Life lesz). Dudu nagyon szereti, úgy ül benne mint egy virgonc kis maharadzsa a kedvenc elefántja hátán.

A babaekcéma általában viszonylag békén hagyott minket (a kúszás miatt kidörzsölődött a csuklója, azóta is dörzsikesztyűket használunk – házihekkelésű zoknikesztyűk, a zokni feje nélkül, egy lukkal a hüvelykujjnak).

Dörzsikesztyű, ez mind mind dörzsikesztyű

Dörzsikesztyű, ez mind mind dörzsikesztyű ...

Feb 26-án volt egy naplóbejegyzésem, hogy sajnos le kellett kötöznöm a kezét, annyira beindult a marcangolhatnék. :( Se szoptatni, se elaludni nem tudott a saját kéztépése miatt, elég rossz látvány.

Ekcémás csukló - kúszásban kidörzsölődik

Ekcémás csukló - kúszásban kidörzsölődik

(“Óriás kakival nyitott 8-kor, hajnali 5-kor kelt, 6-7 között óriási hiszti, büfi puzi – most először lekötöztem kendővel az egymást tépő kezeit, aztán 9-kor újra lekötöztem és 1 perc múlva máris rácsatlakozott a cicire és aludt.”)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s