10 hónapos baba – a 9. és 10. hónap között

10 hónapos lett Alíz május 3-án, és már rengeteg szakmát tudhat magáénak.

    • zabagép:  művészi fokon. De sok kaját még nem teszteltünk a 9. és 1o. hónap között, pl. általában a tejtermékekkel vártunk a babaekcéma miatt. De a joghurttal nem, és a joghurt nagyon bejött!!! (leírhatatlan megkönnyebbülés volt.). Imádja, és semmi kiütés nincs rajta. :) Nem teszteltük még a tojássárgáját, az avokádót, a paradicsomot, a citrusféléket, az ananászt, stb. stb. Nagyon szereti a kenyeret (főként a héját), az aszalt sárgabarackot és szilvát, megőrül a szőlőért.
Alíz a a zabagép, avagy 9 hónapos baba evés közben

Alíz a a zabagép, avagy 9 hónapos baba evés közben

  • szajrémester – aki mindig ellenőrzi mit hoztunk a boltból, lehetőleg az összes szatyrot átnézi
  • a rettenthetetlen összeroppantó – akármi a kezébe kerül, azt megpróbálja a kis öklével összeroppantani. Lehet az puffancs, papírlap, stb. Szorongatás közben rettenthetetlen arcot vág, mint aki csikorgatná is fogait, de még csak a két alsót tudja fitogtatni. Büszkén néz ránk minden próbálkozás után.
  • teregető szupervizor – tökélesen kipakolja a nedves ruhákat a lavórból, és összevont szemöldökkel ellenőrzi, hogy minden rendben felkerült-e a szárítóra (a biztonság kedvéért azért némelyiket leveszi, úgyhogy azt jobban kell feltennem, jobban fel kell tennem)
  • patentrágcsáló: pontosabban patent, cipzár, gomb – megőrül értük.

és további már túlhaladott szakmák

  • szöszugráltató – előlépett morzsaugráltatóvá (etetőtálcán morzsák, darabkák reptetése a tálca csapkodásával)
  • árnyékfigyelő
  • és egy sor speciális baba sportág, amiről Lívia írt
A 9. és 1o. hónap közötti fejezet két részre oszlik, 2o nap, amit itthon töltöttünk Cambridge-ben és 1o nap, amit otthon töltöttünk Budapesten. Természetesen, ahogy vártuk, az első távollét az otthonától, a kiságytól, a játékaitól, az eddig megszokott világától teljesen felborította Alíz napirendjét (no meg átestünk a 3 napos lázon – roseola infantum – is, úgy néz ki). Úgyhogy az alábbiak javarésze arra a majd’ 3 hétre vonatkozik, amit még Cambridge-ben töltöttünk.
A szokásos mindenre kiterjedő leírás helyett csak rövid pillanatképeket villantok most fel, idő hiányában. Tevékenységek 9-1o hónapos korban, 9-1o hónapos módon.
Mászik: mindig, mindenhova. Ekkor kezdtük el a két szobát összekötő folyosót (tkp előszoba) is felfedezni.
Alíz és a kedvenc háromszög rágcsája

Alíz és a kedvenc háromszög rágcsája

Ezzel máris megnőtt a mászható terep. Persze überelni nem tudja a cambridge-i központi könyvtár hatalmas tereit a gyerekrészlegen. Jelenleg a könyvtár a játszóterünk, hetente legalább 2-4x elmegyünk (olvasni sokszor nincs kedve, de mászni a mesevonaton, a nagy szőnyegen, pakolni a polcokat, más gyerekekkel ismerkedni, azt aztán igen!)
Fiókot rámol: külön játéktároló céllal vettünk egy átlátszó falú műanyag fiókos szekrényt, 3 fiókja van, tematikus játékokkal (műanyag labdák, szivacskockák és műanyag játékkockák, ill. a zenefiók rumbatökökkel, furulyával, építhető legószerű trombitával).
Így néz ki:
Babafiók

Babafiók

Ezeket imádja húzogatni, rámolgatni. A szekrény pihekönnyű és a benne levő játékok is, a fiókokat pedig nem tudja csúnyán az ujjára csípni. A 9. és 1o. hónap között a tárgyakat az átlátszó fiók falán próbálta kivenni, talán a végefelé (de inkább már a 1o. hóforduló után) jött rá, hogy a fiókból fentről kell kiemelni a játékokat, nem a fiók oldalfalán keresztül. Beszabadult a konyhába is, körülöttem tiblábol (vertikálisan láb alatt van), úgyhogy ott is kapott egy ‘kincsesdobozt’, tele érdekességekkel (szita, zacskó, befőtteskupak, stb.), amit tud rámolgatni. A fiókokat is elkezdte felfedezni, de eddig még mindig sikerült elterelni a figyelmét.
Táncol: ülő helyzetben (szamurájülésben is) táncol, előre-hátra ringatózik ismerős dallamokra (nem mindig és nem mindenre), pl. Row-row-row your boat. Néha akkor is táncolni kezd, ha annyit mondok tánci-tánci, és örül, hogy ha táncol és arra mondom, hogy tánci-tánci. Ahogy annak is örül, hogy ha tapsol, azt mondom, tapsi-tapsi.
Piknikezget. Annyira szép idő volt áprilisban Cambridge-ben, hogy nem lehetett nem piknikezni. Pláne ilyen jó társaságban.
Gordi, te találtál valami ennivalót?

Gordi, te találtál valami ennivalót?

Olvas: a legkedvesebb mesekönyveit gurgulázó hangon olvassa magának, lapozgatja a keménytáblás könyveket, ill. tépegeti a lapokat a vékonylapos mesefüzetekben (tkp. brosúrák, pl. hozzátáplálási kisokos, ami szintén mesekönyvként volt eddig használatos). Kedves mesekönyvei a családi fotóalbumok is, ezért külön készült neki is egy saját album (benne fotókkal a kedvenc játékairól is).
Családi fotóalbumba mélyedve

Családi fotóalbumba mélyedve - Who Is Who?

Nagyon szereti azokat a könyveinket, amiben valami interaktív elem van – ezek leginkább a felhajtogatós – füles könyvek (nem tudom, mi a helyes terminus, de a lényeg, hogy a képen van egy kis fül/ ajtó, és a fül mögött valami más kép van), pl. A róka zoknija c. remek mesekönyv ilyen titkosfüles. Aztán szereti azokat is, amikből 3D hatást keltve kiugrik valamilyen kép, de ezeket előbb-utóbb le fogja tépni… És ha anya nem látja, azt meg pláne szereti, aminek a lapját lehet rágni!
Furulyás, pikulás.
Alíz baba furulyázik

Ha megfogom az ördögöt...

Orrharapó puszilgató: az orrharapás a maximális szeretet jele. Kb. 2-4 hétbe telt Alíznak megtanulni nem erősen harapni az orrba, hanem csak jelzésszerűen, laza állkapocssal. Sajnáltam szegényt, amikor a legnagyobb lelkesedéssel jött orrot harapni, a szeretetét kifejezni, és aztán egy szomorú komoly mama-arccal szembesült, hogy ‘ez fáj, nem jó, ne harapj.’ Persze ugyanez bimbóharapással (csak az a büfi miatt jön) – naplóból idézve “apr 13 elso puszi – esti fektetesnel ovatos orros – harapas nelkul”
Szerelmes: a borzba. Borz egy szőrmés bábu. Az is lehet, hogy nem borz, hanem mosómedve, de most már borz, hiába berzenkedik. Vagyis borzonkodik a borzosmosómedve. Minden nap nagy örömködés és bírkózás van, orrharapás a köbön (észrevettem, hogy neki is igyekszik finomabban harapni az orrát már!), szerelmes sikkantgatások, bújócskázások. Ha jó idő van itthon, és csak tunika, vagy tunika és halászgatya van rajta, akkor szereti, ahogy a borz szőrméje a bőrét csiklandozza (borzongató). Borz szájában egy csipogó is van, bábozás közben lehet vele borzosan nyikkantgatni. Ettől még életszerűbb. Borz neve Borz. Borz mellett gyakran feltűnik Süni (szintén bábu).
Alíz és a haverok - Borz és Süni

Alíz és a haverok - Borz és Süni

Beszél, mesél, beszélget, mesélget: idézek a naplóból “sokat beszel magas kislanyos hangon dadida, datla, gurgulazik”
Cipőfetisiszta: minden cipő és papucs érdekli. Felköltöztettük a cipőket a magasba egy szekrénykébe, de a papucsokat így is megszerzi könnyedén. Neki is van cipőcskéje, 1 db Pipő-cipő, azt is szereti megrágcsálni. De a mieink lenyűgözik. Mindent visz egy cipőfűzős cipő, vagy egy tépőzáras. Ha valahol közösségben vagyunk (ez leginkább a zenés babafoglalkozásokon fordul elő), ott is levadássza mások cipőit. Az igazi tutiság a 2-6 évesek villogós cipője. Alig győzöm odébbvinni őt a nagyobbaktól, akik cserébe simán az ujjára lépnek, lépnének.
Ajtós: mindennek az ajtaja varázslat. Az ajtóktól, bevallom, félek, úgyhogy ajtókkal nem játszottunk, sőt lehetőleg nem ismerkedtünk még. Vettünk ugyan a szobaajtókra bababiztos ütközőt, de nem elég praktikus. (ami végképp nem praktikus, az a fali csatlakozók műanyag védője: ha használni akarom a dugót, akkor majd beletörik az ujjam, körmöm, mire kiszedem).
Kedvenc játékai most is a pici könnyű műanyag labdák, a gumiperemes rágcsakarikák és egyéb alakzatok (sokáig hordozott magával egy fekete-fehér karikát és egy fekete-fehér háromszöget…), a hangszerek (rumbatök, furulya, 4 billentyűs zongora, csörgők), a mesekönyvek (ezt kellett volna elsőként írni) és bármi, ami csillog. És bármi, ami túl magasan van ahhoz, hogy elérje. Ilyen pl. a videós megfigyelőrendszer, vagy mi a fene, videós kapucsengő, ahol lehet figyelgetni, ki megy el a kapu előtt, meg van telefonja és teljesen odavan a telefon rugós zsinórjáért, a bábokért. Szereti továbbra is a kisebb-nagyobb plüssállatokat, de harmadannyira sem, mint a bábokat.
Nem áll. A fenti sorból feltűnően kimaradt, hogy Alíz nem húzta fel magát állásba. Ez közvetlenül a 1o. hónap után kezdődött. A 9. és 1o. hónap között a mászást, felülést tökéletesítette.
Lakberendezés: folytatódik a bababiztos terep kialakítása. Napi 3-4 kisebb baleset biztos van, de szerencsére eddig megúsztuk a komolyabb eséseket, ütközéseket, baleseteket. Ehhez a legpraktikusabb (olcsó és jó) vétel a nagy WC papírgurigák csomagja volt (egy 24-es csomag). Elég puha és elég kemény, elég stabil és elég könnyű. Szintén jó konyhai térelválasztónak a 6-os ásványvizes palack (ezt amúgy is imádja), ill. egy üres bőrönd (ez utóbbit egy szintén ötletes mamánál láttuk) – ha kereke is van, az a legjobb. Továbbá vettünk még egy játszószőnyeget, úgyhogy a nappali és a kisszoba is be van terítve most már.
PS
ezt a bejegyzést még május 3-án kezdtem írni, de szokás szerint rámdőltek a tennivalók:
Boldog szülinapot, hófordulót kislányunk! Bizony tegnap volt az utolsó egyszámjegyű hófordulód (ahogy apa szokta mondani), és beléptél az utolsó negyedévbe életed első legelső évében.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s