11 hónapos Alíz baba – és rettentően tevékeny a 10. és 11. hónap között

11 hónapos már Alíz. Hihetetlen, hogy maholnap 1 éves lesz, szülinapi tortával, lufival, ajándékokkal. Járni fog már addigra? Lesz első szava? Annyira izgulok!

Alíz útrakészen esőkabátban - kivillan a 2 kicsi fogacska

Alíz útrakészen esőkabátban - kivillan a 2 kicsi fogacska

És jellemzően annyira sokat emlegetjük már az egyéves szülinapját, hogy a 11. hóforduló szinte elveszett az ‘évvégi’ izgalomban. De azért estére észbekaptunk és volt egy rakás boldogszülinapot meg happy birthday éneklés HalászJudittal, Almaegyüttessel és PapaMama hanggal. Hófordulós ajándékunk egy rakás építőkocka, 5 törpe a 7-ből (mindkettő a helyi karitatív boltokból, ezért is nem teljes a törpeszett), és ami a legeslegjobb, az első házi kuckóbarlang (szivacsokból, párnákból épített bunker a nappaliban, több járattal, kijárattal, amit Attila épített és szipiszuperjó lett!)

Nagyon drága, szeretetreméltó, végtelenül kíváncsi, nagyétvágyú (május 1o-én volt 8.7kg, és kb 74-75 cm a hossza), nézelődő, szöszmötölő, mosolygós, ismerkedős, röhögcsélős, hangosan tiltakozós és követelező, fáradtan bújós, minden lében kanálka. Inkább megfigyelő mint ugribugri, nagyon szeret odamenni a nála kicsit idősebb gyerekekhez, akik néha barátságosak, és néha nem. Pl. mostanában a leggyakrabban használt angol mondatom – leszámítva a thank you-t, meg hello-t – hogy “please, don’t step on her fingers, it hurts”

A legdrágább mosoly, a legajándékabb ajándék

A legdrágább mosoly, a legajándékabb ajándék

Mostanra kialakult egy sokkal szociálisabb, és letisztultabb hetirendünk, minden nap megyünk valahová. Heti 3-4 zenés babafoglalkozásra (rhymetime-ra) is van lehetőségünk, jó esetben 2-3-ra biztos eljutunk. Ha máshol nincs babaprogram, akkor irány a cambridge-i központi könyvtár gyerekrészlege, ahol ott van egy remek mesevonat, mozdonnyal, a vagonokban könyvekkel (Choo-Choo, the story express), vannak pici gyerekszékek, gyerekasztalok, és persze gyerekek meg rengeteg mesekönyv. Plusz van egy Alíz méretű (kb. 75cm magas most) Micimackó és egy elegáns angol úriemberként öltözött Nyuszi úr, amiket már messziről széles mosollyal, és tündéri örömhangokkal üdvözöl a babakocsiból kilógva. Meg van még két pici virágmintás gyerekpuff, amiket remekül lehet ide-oda gurigatni – óriási élmény volt Dudunak, amikor elkezdtük a puffokat az oldalukra állítva gurítani. Itt látszik egy a háttérben:

Cambridge Központi Könyvtár - Gyerekrészleg

Cambridge Központi Könyvtár - Gyerekrészleg

És igen, jobban belegondolva, ennek a hónapnak a témája a gurigatás volt, pontosabban a kerék. Felvezetésként pedig a labda. Vagyis a hónap első felében még a labdák uralták a terepet, a második felében már a keréken guruló játékok (és néha a labdák).

A kerék mindenen. Játékautón, vonaton, és leginkább babakocsikon. Végigtapogatott minden keze ügyébe eső kereket, forgatgatta őket. Megnéztük mesekönyvekben is a kerekeket. Olyan mesekönyv nyűgözte le, amiben szemeteskocsi, tűzoltóautó, traktor, nyergesvontató, betonkeverő, busz van. És minden busznál elénekeltük a Wheels on the bus első sorát, néha versszakát. A biciklikerék még nem villanyozta fel, pedig Cambridge-ben, az angol biciklifővárosban, rengeteg a biciklista. Mamák-papák és babák is egész korán kezdik a bicikliskarriert (néha túl korán, 3-4 hónapos babát is láttunk már biciklin zötykölődni, elég rossz látvány volt). Mivel a földszinten lakunk, naponta több autót is lát elsuhanni az ablak előtt – csupafül, csupaszem.

Kerékmezőben

Kerékmezőben

Mozgásfejlődés: álldogálás, araszolás
A hónap másik témája az álldogálás volt. Pont a 1o. hóforduló utáni napon (május 4-én) felhúzta magát állásba, Chaplin lábtartásban, és mostanra már rengeteg álldogál, néha araszolgat a bútorok közt. Felállásnál sokszor van, hogy valahogy a lábfeje hátát, a rüsztjét használja, a talpa helyett, arra nehezedik. Mindenbe belekapaszkodik, hogy felhúzza magát, volt néhány pillanat, amikor majdnem eldőlt, rádőlt egy-egy kiszemelt állvány. De volt olyan is, hogy egyszerűen odébbcsúszott a gyerekszék, és Alíz követte, totyorászott (gondolom, ez lesz a 11. és 12. hónap közt). Május 24. “kb most kezdett el nagyobb karnyujtasnyi tavolsagokra atkapaszkodni.” Május 29. “ma volt az elso igazi cruise! 6-8 lepes is volt. :)” Június 1-jén, vagyis épp néhány nappal a következő hóforduló előtt, pedig addig csapkodott két kézzel a matracon, amíg valahogy rájött, hogy ki tudja egyensúlyozni magát térden.

Lépcsőn fel, aztán lépcsőn fel, és megint lépcsőn fel - mámorosan lépcsőzik

Lépcsőn fel, aztán lépcsőn fel, és megint lépcsőn fel - mámorosan lépcsőzik

A mozgásfejlődést akaratlanul is picit késleltettük (?): amikor Alíz rájött, hogy milyen gyorsan el tud jutni A-ból B-be, ha kézenfogva sétálgatunk vele, akkor megindult a felkéredzkedés sétamenetbe. És mi mentünk, sétálgattunk vele, amíg pipőkésen rakosgatta a csilicsálé kis lábacskáit.

'Megmásztam a lépcsőt! Jó, mi?'

'Megmásztam a lépcsőt! Jó, mi?'

Aztán az egyik éjjel megint rávetettem magam a gyerekirodalomra, és újra felfedeztem (persze olvastam már, de rég kiment a fejemből), hogy ezzel a szülősegítette sétálgatással a gyerek a saját egyensúlyérzéke helyett a miénket használja, és lehetőleg ne sétáljunk vele így. Hiába akarja a gyerek nagyon. Hát azóta nem sétálunk. Másnap jött a térden kiegyensúlyozós pillanat. :)
Finommozgásban a könyvek lapozására koncentrál nagyon. Ujjal még nem mutogat, csak teljes kézfejjel (meg fejjel, szemmel). Nagyon szépen csippent (de ez már az előző hónapban is ment). A játékokat vagy a szájába tömi, vagy egymáshoz ütögeti, vagy forgatgatja, vizsgálgatja (főként a kerekeket).

Kipakolásból mesteri fokozatot ért el, nagy ívben hajítja ki a játéktartó mózeskosárból az aktuálisan érdektelen játékokat (persze dobni még nem tud, bár úgy néz ki néha). Csak hó vége felé kezdte el bepakolni őket, és nagyon tetszett neki. Mármint hogy a nagy átlátszó műanyagdobozba ő most berakott valamit.

Hát ez itt a SÜN! (mósün pikcsör)

Hát ez itt a SÜN! (mósün pikcsör)

És még egyéb:
Nagyon jól leköveti, hogy hova rejtettünk el egy tárgyat. A füles könyveknél pedig látszik, ahogy örül, hogy az van a fül mögött, amire emlékszik.

'A troll elkapta gumimacit' - Attila szerint

'A troll elkapta gumimacit' - Attila szerint

A sok babazenélésnek megvan az eredménye, nagyon aranyosan ringatja magát, táncolgat zenére, néha ütemesen rázza a csörgőket, rumbatököket, fújja a sípot, a furulyát.
Szeretetét úgy fejezi ki, hogy odabújik, átölel, csimpaszkodik a nyakunkba, orrunkba harap (többnyire finoman, de azért még volt ebben az időszakban is 1-2 rázós harapás).

Baba és babazene 10 hónaposan - alkalmi ritmikus zörej rumbatökkel, csörgődobbal

Baba és babazene 10 hónaposan - alkalmi ritmikus zörej rumbatökkel, csörgődobbal

Evés – hozzátáplálás 11 hónaposan
Rengeteg mindent eszik Alíz baba. Kézzel (saját kezével), kiskanállal (etetve) tandemben. Marokkajának kap kenyeret, kenyérrudacskát, sajtot, babakekszet, körtét, krumplit, zöldbabot, kelbimbót, puhára aszalt szilvát, puhára aszalt barackot (pontosabban ezek újrahidratált aszalványok) stb. de szépen felcsipeget zöldborsót, félbevágott áfonyát (blueberry) is. Kicsit darabosabb püréket még mindig készítek neki, mert abban tudok mindent összemixelni, ami szerintem kell a gyereknek. Vagy legalábbis a szülői lelkiismeretem ezzel nyugtatgatom, hogy benne van minden tápanyag a pürés cuccokban (fokhagyma, zeller, petrezselyem), amit egyéb darabos kajákon nem tudok odaadni neki. A pürékhez főzök egy adag csavaros fusilli tésztát és kap 1 kisvilla (ja tényleg, már kisvillával eszünk) zöldség(húsos)pürét a kezemből, aztán leteszek neki 1 fusillit az etetőtálcára, amit a szájába töm. Ennek a tésztás pürés kajának egy másik változata, amikor a tészta helyett kenyérdarabkákat mártogatok a pürébe és abból harap-tép le falatokat.

Próbálkoztam azzal, hogy az egész ebédadag az etetőtálcára kerül, és ő osztja be magának, de egyelőre elnapoltam, mivel egyszerre mindent a szájába töm. Ha 4-5 fusilli van a tálcán, akkor hörcsögmódra telepakolja a pofazacskókat és eltelik tésztával, nem jut be a püré, ráadásul fulladozásig töm. Ha aszalt szilvát kap, azt sem harapja el több részbe, vagy nyalogatja. Bumm, be a szájba az egészet, gúvad a szeme, úgy tűnik, hogy alig kap levegőt néha, de teletömi a száját, és keresztülvergődik a szilván. Eleinte megpróbáltam kihalászni a szájából de dühös lett, igazán mérges, hogy miért akarok a szájában kotorászni. Úgyhogy inkább kisebb adagokat kap a tálcára. Ja a szájtömésen túl még a kajákat is extrán széttrancsírozta, ha többféle és több került elé. Ennek ellenére, azért mindig bepróbálkozom nagyobb adagokkal. Gondolom, valahogy így tanulja meg saját magának beosztani. Ma pl. egy fél édeskrumplit kapott és eleinte harapta, amíg 3 babaökölnyi nagyságú volt, de amikor már csak 1 ökölnyi lett, bepasszírozta egybe. A következő fél krumplit ellentmondás nemtűrőn szétkente a tálcán.

Na de a lényeg, hogy gyönyörűen, jó étvággyal és sokat eszik. De egyre inkább csak azt, amit a mi tányérunkon is lát. Szóval ha tésztás zöldségpürés kaja van, akkor én is azt eszem. Mert ha én humuszos kenyeret, vagy csirkecombot eszem, ő meg darált csirkecombot sütőtökkel, akkor hiába szereti ezt is, azt is, olyan alakút, színűt, állagút akar, amit a mi tányérunkon lát. Mostanában olyanokat eszünk, amit együtt tudunk enni. De elég sok mindent kapott már: pörköltet és gulyáslevest is (persze babafűszerezésű szinten, nem sűrű pörkűtt volt).

Napi 5 kaja van: reggelire tápos müzlis pelyhes kotyvalék (Attus a reggeliztető), tízóraira joghurtos gyümölcs (házi gyümölcspép plusz selymes joghurt), ebédre hús, zöldség, tészta/rizs/kenyér/krumpli, uzsonnára sajt és gyümölcs, vagy gyümölcsturmix (smoothie) és valamilyen keksz vagy pufi, rizspufi, répapufi, stb., aztán vacsira mint ebédre. Általában ugyanaz az ebéd és a vacsi. Igyekszem egy pici variációt belevinni a vacsorákba, de lényegében uaz mint a déli kaja. Húsból le van fagyasztva sokféle püré (jégkockatartóba teszem, aztán ha megfagyott zacskóba teszem át) – külön marha, pulyka, csirke, bárány. Ugyanezeket persze frissen, darabosan is kapja, ha azt esszük mi is. Ma pl. pároltam csirkemellet, meg hozzá zöldségeket, krumplit, úgyhogy ma nem pürét, hanem húscafatkákat kapott. Általában egy jégkockányi a húsadag egy kajánál, a frissen készítettekből pedig lehet, hogy 1.5-2x-ese ennek, attól függően, hogy mennyire ízlik neki.
Legtöbbször ebédre kb. egy kb. kétdecis kistálnyi kaját megeszik, vacsira ennek 2/3-át. De állandóan kunyerál-követel a mi tányérjainkból, úgyhogy nem könnyű lekövetni a mennyiséget. A pofija szépen kerek, úgyhogy már a havi súlyméréseken sem izgatom magam.

Alíz mosoly

Alíz mosoly

Arra igyekszem odafigyelni, hogy elég kalcium- és vastartalmú étel legyen a heti menüben, és ha vasas kaja van, akkor legyen mellé C vitamin (pl. vasnál: marha-alma, bárány-sütőtök – vagy köretként vagy desszertként szerepel a C vityós kaja).
Zöldségpüréket nem fagyasztok le, helyette arra szoktam rá, hogy előre megpucolok zöldségeket, és egy műanyagdobozba beteszem a hűtőbe, 1-2 nap múlva felhasználom (zeller, újhagyma, sárgarépa, fehérrépa, karórépa (swede), batáta, stb.).
Higításra a saját készítésű babahúslevest használom, vagy a smoothie-t, ha egyik sincs, akkor desztillált vizet vagy tápot. Sűrítésre a babarizst, vagy más reggeli babaműzlit.
Átment a teszten az összes eddigi óvatosan becserkészett, potenciálisan allergizáló növény, beleértve a zellert (többször kapott zellerszárat, de a gumót csak házikészítésű húsleveskockában), paradicsomot, az kaliforniai paprikát, a joghurtot, tejfölt, sajtot. Nemsokára elválik, hogy mit szól Dudu a tojássárgájához. De sok kaját még nem teszteltem, ami a következő hónapban vár ránk: földieper, mandula, dió, fenyőmag. Érintőlegesen, nyomokban már kapott mandulát meg szezámmagot is, de hivatalosan nem teszteltem még őket direktben.
Van olyan kaja, amiért nem lelkesedik: 2x próbáltam a céklát, de nem jött be (pedig itt az ASDA-ban pucolva, gőzölve, vákuumcsomagolva lehet kapni!). És a sárgarépát elkezdte nem komálni, úgy látom.
Észvesztő kedvencek a sajt, az áfonya és a szőlő – hangos csettegések és mutogatások közepette eszi (ha mást kap, de látja, hogy még van sajt, áfonya, akkor néz és mutogat, nyög, hogy azt akarja).
Többet iszik vizet az egyes étkezéseknél, mint korábban. Tudja saját magát itatni a szívószálas pohárból. Ha a pohár lent van a játszóterepen és látóterébe kerül, akkor úgy is kiszolgálja magát.

Alvás
A 11. hónap elején még nagyobb összevisszaság volt az alvási menetrendben, de a végére beálltunk legalábbis az éjszakai és hajnali alvásokban. Az a hihetetlen dolog történt, hogy Alíz az elmúlt 1 hétben 1o órát alszik megszakítás nélkül. Persze pont tegnap fél 1-kor felsírt egy orbitális kaka miatt (brokkolit kapott, és a brokkolis éjszakák megjósolhatóan felsírósak sajnos), de leszokott az éjszakai etetésről. 6-kor vacsizik, 7-kor fürdik, aztán dupla szopi és tápos kiegészítés cucliból, és kb. 8-kor kidől a manó. Aztán 5:5o felé ébred. a 9. és 1o. hónap között még volt egy éjjel 11 körüli etetésünk, de az mostanra leépült. Ééés, hogy fokozzam a döbbenetem, napközben ugyanúgy 3 kicsit (45 perceset) alszik, vagy 1 kicsit és 1 nagyot. Vagyis legalább 12-13 órát egy nap. A napközbeni altatások sikere abszolút a szeleken múlik. Ha beakad egy büfi vagy dolgozik a kis pocakja egy nagyobb ügyön, akkor 1 néha 2 órát is elcsúszik a nappali alvási időpontja (ami most 8-9, 11:3o-12:3o és 15:3o-16:3o között van – hozzávetőleg). Azért ezt a szép képet árnyalja néhány babanapló bejegyzés, pl. május 14 “hajnali fel 1 es fel 3 kozott 20 percet aludt aztan 5-kor keltett. imadom de ilyenkor elkepzelhetetlen meg egy gyerek es utalom magam”, május 16 “szornyu reggel. megint 4:41-kor ebredt de 6-kor nem is aludt vissza, 6:40-kor atvittem Attilahoz. 9:20-kor dolt ki masfel oras siras utan.” Az ilyen rémálmos órák ritkábbak, akkor mindig azt gondolom, hogy büfi-kaka vagy fogzás, vagy túlpörgés. Aztán van, hogy semmi sem történik (se büfi, se kaki, se fog), de mégis szenvedtünk 1-2 órát… Na de 1 hete minden annyira szép és jó, hogy psszt.

Beszéd, nyelvfejlődés
Kb. 2-3 héten keresztül intenzíven fel-felkapott tárgyakat és mutogatta. Mindegyiknek várta a nevét, én pedig ismételgettem: kék labda, piros labda, NagyEgér, KisEgér, Borz, pohár, teáskanna, stb.
Szerintem rengeteg főnevet ért már (ha nem is absztrakt módon, akkor helyi értékben, ahogy nálunk előfordul a lakásban), pl. kerék, fogkefe, kacsa, sajt, alma, stb. De van olyan is, hogy ha megkérdezem, hogy ‘hol a ….’ akkor nem tudja a választ. Naplóidézet: “maj 21 kertem Robotot, megkereste, felmutatta (meg nem ad a kezembe semmit, talan 1-2x volt ilyen)” Van egy robotfigurája, amiről beszélgettünk és kb 1 perc múlva megkérdeztem, hogy hol van (a játékok közt hevert), és megmutatta. Másnap szintén megkérdeztem, hogy hol a robot, de nem tudta, nem is beszélgettünk róla előtte.

Igék közül úgy látom, hogy érti a ‘cicikézünk’, ‘kajcsikázunk’ ‘elment’ (apa elment, az autó elment), meg a ‘lepottyant’ szavakat. Persze ezek mellé a gyereknyelvi variációk mellé hozzá szoktam tenni, hogy kajcsikázunk, jön az ebéd, most ebédelünk, de már magam sem tudom, miért nem az ‘eszünk, szopizunk, leesett’ értelmes köznyelvi változat honosodott meg – erre jobban odafigyelek most már.

Május 17, naplóidézet: “felmutogat targyakat, amiket meg kell nevezni. neha mindket kezeben van valami es felvaltva mutatja neha ugyanazt emeli fel otszor egymas utan. ugyanekkor abbahagyta a lampa-pa szo emlegeteset. gugyog dadazik de nincs allando szo.” Korábban ugyanis ha lámpát látta közölte, hogy ‘Pa’ valahogy úgy hangzott, hogy ‘pha’. És egy ideig úgy voltam vele, hogy ez az első szó. De lehet, hogy néha másra is használta, aztán 3-4 hét után meg el is tűnt a ‘pha’. Most nincs szavunk. Ha halacskát lát, akkor néha tátogva utánozza, de nem mindig.
Van még egy olyan jelenség – szintén nem ezerszázalékos megfigyelés – hogy Dudu felveszi a kakadus rumbatököt (ha a terepen van és nem a hangszeres fiókban), ha kaka volt. Nemegyszer hallja, hogy Kaka, Dudu, hát kaka van (mondom én örömmel), vagy Kaka van Dudu? stb. Többször volt már, hogy – ha jól láttam – így jelzett. Az esetek nagyrészében viszont kaja közben, az etetőszékben dolgozik a nagyügyön (vagy máshol), és olyan látványosan, hogy ehhez nem kell külön kakadu rumbatök szignál (ha jelzés van, akkor általában nem közvetlenül egymás mellett vagyunk, pl. én a konyhában ügyködöm és ő is, vagy a(z amerikai) konyha melletti nappaliban pakol, és a konyhából figyelgetem mosogatás, kajaelőkészítés közben.
Még egy szándékjelzése van, az is nonverbális és vagy artikulálatlan: “ha bufognie kell, vagy eleget evett, a melltartomra nez intenziven es hangosan kovetelozve morog, nyog” (aztán kiemelem az etetőszékből, ráfekszik a mellemre, és várja a hátmasszázst, hogy megkönnyebbülten büfizhessen)

Olvasás
Nagyon szeret olvasni. Az olvasásnál jobban csak a lapozásra van rákattanva. Ő akar lapozni és jól lapozni. Főként azokat a keménytáblásokat szereti, amik már a legrégebb óta megvannak. Illetve azokat, amikben mindenféle fül van, és amögött egy másik kép. De szereti a magazinokat is, és mindig nagyon koncentrál, hogy miért szakadt el a lap.

A kedvenc mesekönyv (This little baby) mindenhol jól jön, még a pelusozón is:

This little baby - the favourite book

This little baby - the favourite book

Játszótér
Hmmm, hát voltunk játszótéren – hinta, hinta, hinta, és palinta. Meg csúszda! Mindkettőt imádja. És nézegetni más gyerekeket is. A közelünkben van egy nagyon aranyos kis játszótér, itt a hengeres mászóka azért tetszett neki, mert lukacsos a henger és nagyon jó vizuális élmény is egyben.

Fejek
Nagyon sok grimasza volt a 1o. és 11. hónap közt. Nem minden próbálkozás volt nagyon kecses. Volt pl. a Pista bácsi fej. Amikor az alsó ajkával bekapja a felsőt (szerintem azért, mert a két kis alsó foga van még csak kint, de lehet, hogy semmi köze sincs hozzá).
Itt egy berregős, szájpúzós Pista bácsi változat:

Pista bácsi fej

Pista bácsi fej

Elbambulós Pista bácsi közelről:

Pista bácsi szájat biggyeszt

Pista bácsi szájat biggyeszt

Babaekcéma. Idézek a babanaplóból: “25-26 fokos a lakas. a sok maszkalasban kidorzsolodik a labfeje ([korabban] a kuszasban a csukloja volt terhelve) tobbet iszik vizet poharbol de napi 6-8x kenni kell. napkozben pofi, kezfej [a napi 5] kaja utan (neha kaja elott is), labai 3-4x, torzse, haja 1x” Összességében azt hiszem, nagyon nagyon jól állunk. Úgyhogy megkockáztatjuk Líviáékkal a cambridge-i uszodát – vettem Alíznak fürdőruhát, úszópelust, és megnézzük, mit szól a bőre a klóros vízhez (meg egyáltalán, mit szól Alíz a nagy sok vízhez).

Reklámok
Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s