Gyerekkel rajzolni

Azt hiszem, nem a rajzolás lesz az erősségem, vagy nem most, a másfél éves korosztályban
Kaptunk egy percnyi ízelítőt abból, hogy Gordi (nemsokára 18 hónapos lesz) hogyan rajzol az anyukájával, és csak gyorsan leírom, hogy mit láttunk:

  • körbe-körbe gubanckarikákat rajzol, nagyon szépeket, színeseket, sokat
  • cikkcakkokat rajzol
  • anya rajzol egy házikót kéménnyel, és mondja, hogy kell hozzá ‘füst’. G. rajzol egy füstcsíkot, ami a kéményből jön ki
  • anya rajzol egy cicafejet, és G. nyávogni kezd, aztán a kezére mutat. Később is mutogatja.
  • pöttyöz a zsírkrétával
Mindeközben Alíz lendületesen színez. Kiszínezi ami elé kerül, olyan áthúzós vonalakkal. A pöttyözésben ő is otthon van, nincs is nagyobb buli, mint zsírkrétával hangosan kopácsolni a könyvtári gyerekrészlegen.
Ami nagy különbség, hogy nálunk Alíz 2x kapott a kezébe filctollat otthon. És mondtam, hogy jujjuj, amikor összefilcezte a kezét. A filctollat elraktam. Nehogy.
Gordi kap egy filctollas cicafejet a kézfejére az anyukájától – mondjuk többször is, akár naponta (?). És néha magának is rajzol egyet. És nyávogja, hogy ‘áu’ (mjáu).
Ha mi rajzolunk Alízzal, akkor egy kék takarót teszünk le. Mert vigyázunk a lakásra. Nehogy összerajzoljuk. A takaró a határ. És naponta – kétnaponta vagy annál is ritkábban félpercig (sem) rajzolunk, de leginkább csak azért kéri Alíz a rajzeszközöket (‘JA’ felkiáltással), mert szereti pakolni a zsírkrétás, rajzceruzás dobozokat. Mert van minőségi zsírkrétánk, ami szépen fog, csak épp sikerült a gyerekem kedvét szegni, hogy felfedezzen. És inkább nem rajzol. Egy ideig, úgy 2-4 hónapja (nem emlékszem), szép hurkákat rajzolt és lelkesen, bűvölettel, és nagyon érdekelte, hogy mi mit rajzolunk, és kommentálta. Azóta inkább hektikusan, nagyokat, hosszú vonalakat színez, nem igazán érdekli, hogy mit rajzolunk neki közben, és hogyan, és leginkább szó nélkül hagyja azt, hogy mi mit csináltunk. Hát most vállon veregethetem magam. Nincs rajz a falon, ajtókon, mesekönyvekben. Lehet, hogy a lakás egy ideig graffiti mentes lesz, de most Alíz nem igazán rajzol.
Na most valamit egész biztosan rosszul csináltam… Bocsánat, kislányom.  Átértékelem a lakásunk funkcióit. De hogy rajzoljak a gyerekemmel? (megyek tanácsot kérni).
És elmentem tanácsot kérni G. anyukájától. És kaptam nagyon jó ötleteket, tippeket (idézek az emailből):
“Lehet nagyon jó filcet kapni: Crayola Beginners, tompa kerek végű, nem lehet vele szúrni, minden szögben fog, nem mérgező, lehet szopogatni, és szappan nélkül lejön, simán vízzel, mindenhonnan! Főnyeremény :D Ruhákból szimplán mosásban kijön, akkor is, ha állt a filces ruha a szennyesben három napot. Egyedül az ajtófélfáról nem jön le olyan könnyen, ha az ember rajta hagyja napokig (khm, nincs idő mindig lemosni azonnal :) ) De nálunk a falról is lejön – ez nem tudom mennyire festék függő. A szőnyegen nem nagyon fog, így firkálhat bátran. Igaz, engem nem izgat, ha a játékaira, hűtőre, ruhájára … stb. kerül. Kivétel a könyv, oda nem szabad.Időnként letörlöm az áldozatokat, illetve vannak papírlapok a szekrény oldalán is, ha függőleges felületre akar alkotni. De egyre kevésbé csinálja egyébként, jól működik, hogy ha látom, hogy indul a kanapé felé, odateszek egy papírt valami olyasmi kommenttel, hogy a papíron sokkal jobban fog, rajzoljon arra. Általában működik.A különböző felületek iránti vágyát jól ki lehet elégíteni azzal, hogy kap színes papírt, csomagolópapírt, kartondobozt, azokat bátran pingálhatja. K.-nál [a kisbölcsiben] is van egy szett ilyen filc, imádják ők is, minden nap van rajzolás.Próbáltam utánanézni, hogy hogy alakul a gyerekeknél ez, milyen stádiumok vannak rajzolásban, de nem találtam sok mindent :( Illetve vannak szerintem elborult ötletek azért, de erről írtam is egyszer egy posztot … nem izgat nagyon, ha a játékára firkál, de azért tapsolnom hozzá hadd ne kelljen! Arra próbálok figyelni, hogy ne akarjak amúgy a rajzába belelátni semmit, és hogy dícsérjem, hogy milyen szép és változatos (ezt nagyon érti, ha skype-olunk a nagyikkal közben, akkor a rajzlapot a képernyő elé tartja, hogy a nagyik is dícsérjék meg :D) Azt te érzed, hogy neked mennyi firka fér bele a lakásban, óhatatlanul lesz-itt-ott …

Azt a vizes rajzolót nem próbáltátok (Aquadoodle)? Azzal semmit nem tud összefirkálni, csak azt a szőnyeget … vagy nagy pacsálás lesz belőle? Majd ráérez idővel ő is, ne aggódj, nem maradt le semmiről Alíz :) Jön a jobb idő, lehet majd az aszfaltra is krétával.. :)”

A rajzolós levelezésünkből aztán rögtön kiderültek még további érdekességek, hogy mégis inkább hogy lehetne jobban kezdeni a rajzolást kisgyerekkel:
Mivel kezdjük a rajzolást? (Biztonságosan, izgalmasan)
Kaptunk Alíz első szülinapjára egy szuper rajzszőnyeget (a változatosság kedvéért G. szüleitől), amire vízzel lehet rajzolni. Gyakorlatilag egy olyan filctollal, ami picit vizes (nem vízalapú, hanem nedves vizes). A bianco tollnak fehér a feje, de ha varázsszőnyegre rajzolsz vele, akkor kék színnel rajzol. Szuperjó, de én azt hittem, hogy pacsál (bocs, L., féltem, hogy a padlószőnyeget és mindent eláztatok). És hogy vizes lesz a szőnyeg, ahová rajzolunk. De nem érződik vizesnek, vagy bármilyen módon kellemetlenül nedvesnek. A neve Aquadoodle, mára számos változatban kapható. De az aggályaimtól vezérelve nem vettem elő a képzőművész junior ajándékot, mondván, majd ha jön a jó idő, keresünk valami jó kis helyet a játszótéren, és akkor ott vizezünk. [Közben felidéztem magamban a július eleji szülinapi bulit, és fogalmam sincs július és augusztus hónapokban, ami nyár, még itt Angliában is a maga 24 fokával, miért nem avattuk fel… Ezek szerint még valamilyen aggályom lehetett] .
Na a lényeg, hogy most elővettem az Aquadoodle-t, látva, hogy ideje összeszednem magam rajz terén: hah, hát ez tök jó! És minden félelmem elpárolgott az első percben. Ez az a rajzeszköz, amit nyugodtan elöl merek hagyni egész nap, anélkül, hogy bármi aggódnivaló lenne. Hacsak valamit nem féltünk a víztől. De olyan meg nincs, hogy egy kis vizes filctolltól félteni kéne, ami vizes csíkot húz… A kanapén sem hagy nyomot, sehol sem.
Líviának eszébe jutott még egy tipp: vannak a mágneses rajztáblák, ahol pár vonást egy húzókarral meg lehet semmisíteni, tiszta, étterembe is vihető, mindenkor vállalható és még érdekes is. Kár, hogy kicsi. De mindig jó. Pláne kezdetben. (bár engem emlékeim szerint nagyobb gyerekként is lekötött, olyan 6-9 éves koromban)
Interaktív rajzok
G. és az anyukája rajzolásos játékából rögtön kiderült, hogy egy sor olyan dolog van, amit együtt tudnak rajzolni. Igen, igen, persze van a pont pont vesszőcske, de most nem is erre gondolok, hanem az olyasmikre, ahol anyuka / apuka / testvér stb. megrajzol valamit és egy másfél éves korú gyerek ki tudja egészíteni, értve, hogy mi is az, amit éppen együtt alkotnak, mint pl. a ház kéménye (szülő) és a belőle húzott csík (gyermek), vagy további példák is jöttek közben G. anyukájától: a kisautó váza, két bemélyedéssel (szülő), két gubancos kerék (gyermek), kávéscsésze, teásbögre (szülő), gőzölgő csík (gyermek), felhő (szülő), esőcseppek, esőcsíkok, hópelyhek (gyermek – háhá, ezt már Alíz is tudni fogja esetleg), stb. Azt hiszem kezdem kapisgálni! Kapisi, Capichi.
Mindig készenlétben egy kis rajzolásra
Vigyázz, kész, rajz! Na nálunk ez eddig úgy volt, hogy a rajzeszközök szépen el voltak pakolva magasra. És Alíz kérte, hogy rajzoljunk (ugyanígy a gyurmák is el vannak téve, jut eszembe). G.-nek a kisasztalán mindig ott áll egy bögre rajzeszköz, ceruzák, és a Crayola beginners filctollak (szintén ideális, mosható, nyalható, ártalmatlan de szép színes filctollak). OK, itt most beszerzőkörúton vagyok, de az Aquadoodle legalább már mindig kint van. És ahogy Bori is írta a kommentben, nem árt, ha sok lap ki van téve, nagyobb, kisebb, ide-oda ragasztva. Ezt is pótlom éppen.
Köszönöm szépen az ötleteket, továbbiak is jöhetnek még!!!

PS: apu rajzszakkört vezetett, és minden ovi után kötelezően oda jártunk rajzolni. Nem utáltam, de nem rajongtam, amennyire emlékszem. Mert füvet például nem lehetett hosszú nagy vonalakkal rajzolni és színezni, hanem sok kicsi fűszálat kellett csinálni, ami nagyon unalmas és macerás volt… Nem lettem rajzolóbajnok.

Reklámok

2 responses to “Gyerekkel rajzolni

  1. Anna:))) Ez szerintem nem minősül elrontásnak… Hagyjál elől mindig papírt, meg krétát, előbb-utóbb biztosan megint ráérez az ízére. Esetleg nagy csomagolópapírt, olyat, amiből régen a szabásmintát csinálták, vagy ha ilyen már nincs, az ikea árul papírt hengerben, ki lehet egészen hosszúra görgetni, aztán kész, van sok helye a kibontakozásra:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s