Hány éves vagy Alíz? 2!

Drága Alíz, nekünk legkedvesebb földlakó! Legyen minden napod örömteli, gazdag, és sok szépet tartogasson Neked az élet velünk, a családdal, a barátaiddal és aztán (papa, fogd be a füled), majd a szerelmeddel is. Tedd szebbé a világot, és taníts minket is erre a hétköznapokban. Nagyon nagyon szeretünk: boldog szülinapot!

Meseszép Alíz a meseszéken

Meseszép Alíz a meseszéken

Az esős nyári nap ellenére, sikerült Alíz 2. szülinapját izgalmassá tenni.
Kapott egy neoprén úszóruhát (amit eddig okosan neoprémnek hívtam, de mindig tanulok valamit), és pancsoltunk egy órán át a cambridge-i Parker’s Piece uszodában: ahol egy háromszintes két minicsúszdás medence van kicsi gyerekeknek (40 cm és 65 cm). Méretre kicsi, de okosan van kialakítva. Ráadásul volt egy sor öntözőkanna is, meg úszószivacstábla is, hogy ne unatkozzunk. Alíz majdnem egy órán át menetelt a derékig, nyakig érő vízben és boldogan ismételgette, hogy ‘Alíz úik!’ 6-7x bedőlt egy pillanatra a víz alá, prüszkölt, pislogott, de ez nem vette el a kedvét az ‘úszástól’.
Néha sikerült rábeszélni arra is, hogy a karunkra feküdve is ússzon egy kicsit, a csúszda pedig mindig várt minket. Tündéri szép, imádom vizes hajjal is, amikor egy kicsit babásabb.

Alíz virágot szed - Coldhams Common Cambridge

Alíz virágot szed – Coldhams Common Cambridge

Délutánra ki is dőlt két órát, ami jó volt, mert a hétvégi szülinapi party-t szervezzük és ez hirtelen kb. 30 ember(ill. emberke).
Na nézzük, milyen ez a varázslatos 24 hónapos (most itt ülök 1 perce, hogyan folytassam, melyik szerelmes megnevezéssel a többszáznyi becézésből…) ALÍZ!

Szuperül fut,elég jól ugrik páros lábbal, de még mindig nem tud hajlított térdekkel érkezni, ezért kicsit merev az ugrálása. Szeretne bukfencezni, de csak jól lehajol terpeszben. Nem tudom, mikor tanulnak meg egyedül féllábon állni, de az most még nem megy. Tornázni szeret velünk. Kart lengetni, forogni, guggolni, ugrani, tapsolni, stb. Rájött, hogy kell az ujjait egyesével mozgatni és imitálja hozzá a számlálást.

Imádja a zöld kismotort, páros lábbal hajtja, kanyarodik (lassíííííts!!!), amit Szabiéktól kapott. Közbevetés: itt Angliában az otthoni típusú öntudatos, fröcsöntött kismoci hiányzik a kínálatból, másfajta motorok persze vannak, de az, ami Magyarországon szinte minden 2-3 évesnek elmaradthatatlan kelléke, az itt valahogy nem honosodott (még?) meg. A rollert is szereti, de akármelyik járgány is van velünk, a legjobb még mindig másét kipróbálni a játszótéren: mindegy mi, babakocsi, játék bevásárlókocsi, kis tricikli, nagy bicikli, stb. A játék végén, vagy ha a tulajdonosa kéri, azonnal visszaadja. Valahogy egész korán megtanulják (kb. 1,5 évesen) a tulajdonviszonyokat. Mindig örülök, hogy nincs belőle fesztivál, ha elmegy haza egy játék a gazdájával.

Alíz es a kedvenc zöld motor

Alíz es a kedvenc zöld motor

Azért ez iphone-nal nem mindig van így, bár sokszor hozza nekünk oda (‘Tessék, Papa! / Tessék, Mama!). De van, amikor elidőzik kicsit vele, mert látott már rajta Kisvakondot, gyerek iphone app-et (mesekönyves), időjárást és tőzsdei híreket (mire készül? tud valamit?), meg persze a fotókat, és videókat magunkról (ami mindent visz. Jó, azért Kisvakond szintén családtag).
El tudja mondani, hogy esni fog, vagy sütni fog a nap (persze a napokat nem érti még), ha látja az ikonokat. És érti, hogy ha esett az eső, akkor a játszótérre pacsálni megyünk, de csúszdázni nem igazán (azért szokott nálam lenni egy autós ablakmosó, amivel remekül lehet csúszdákat vízmentesíteni). A gumicsizma az egyik legnagyobb sztár. Kevés ennyire szeretett dolga van, amihez ekkora öröm kötődik. Milyen jó, mert itt sokszor bevethetjük… Még nyáron is szinte minden nap (na jó, idén nyáron):)
De szerencsére nem zavarja, ha csak kicsit lett vizes a ruhája, nem faxnizik.

Reggeli bilizés nagyügyben kezd rutinosabbá válni. Attila hozza, Alíz ráül, előtte egy fellépőre kap 3-4 mesekönyvet és tá-dááá, kész!

Az év nagyrészében 6-kor kel és 8-kor már alszik (még júniusban is, amikor otthon voltunk), de mint tavaly, most is néhány napja átállt a reggel 7 órás ébredésre és este fél 10-es elalvásra – szuper, nem minden esti buliról maradunk végre le! :)

Alíz elbújt

Alíz elbújt

Gyorsan leszokott a tápról (23 hónaposan még legutoljára a Cow & Gate 1-2 éveseknek való growing up milk tápját kapta), és most már jó zsíros organikus tehéntejet kap reggel és este is. Másfél deciseket húz le belőle, az 1 lukú cuclival, ami a csecsemőknek van (de a többlukúakat nem kéri). Reggel már nincs szopi, de az estihez ragaszkodik. Még egy kicsit okés vagyok vele, de aztán elbúcsúzunk már a szopitól is. Furcsa, hogy minden leépítéshez össze kell kapni magam, hogy ‘elvegyem’ tőle.

8 – 9 között szokott reggelizni valamit (mézes vajas kenyér, lekváros kenyér sajttal, répatorta, zabpehely, stb.) aztán kicsit elfárad, de amint kint vagyunk, mindenfelé szeretne menni. Imád csatangolni, játszótérre menni, más gyerekek társaságában lenni. Bírom, ahogy a hintából kiabál egy-egy szimpatikusabb gyereknek, hogy GYERE! COME! Régebben csak a GYERE volt vagy csak a COME, amiket egész jól váltogatott aszerint, hogy ismerős magyar, vagy játszótéri külföldi gyerekekkel találkoztunk-e. Mostanra inkább mindkettőt beveti.

Kb. 11 felé kezd nyűgös lenni, ideálisan fél 12-kor ebéd, és aztán 1-2 órás alvás jön. Ébredés után azonnal jön 2-3 mese, játék, uzsonna, játszótér vagy csatangolás, és ha Eszter szabad, akkor átmegyünk kb. 2 órára. Alíz és Lulu (meg néha még George) vannak ilyenkor általában együtt. Alíz a legidősebb, kb. fél évvel mögötte a másik kettő. Ilyenkor ő is kicsit visszafiatalodik, prüszköl, halandzsázik, vihorászik, meg van, hogy rendesen összekapnak ugyanazon a játékon.

Kalapos Kislány - Hampden Gardens homokozó, Cambridge

Kalapos Kislány – Hampden Gardens homokozó, Cambridge

Eszter mindenféle tematikus hónapokat talál ki, mint egy bölcsiben, és ahhoz kapcsolódó tevékenységeket, kézműveskedést, beöltözést, stb. játszanak. Nagyon szeretem, hogy van egy kis magyar bölcsi is (George anyukája is magyar), bár azt is jó látni, milyen fogékony Alíz az angolra, hogy tapadnak rá a dolgok. Van néhány angol szó, amit gyönyörűen mond, ahogy mi már sosem fogjuk.

Az angol bölcsiben minden reggel énekkel kezdik és végigmondják mindenki nevét. Amióta idén januárban elkezdtük a bölcsit (heti 1 nappal, aztán 1,5 nappal és most már 2 nappal) a fele társaság elment (az öreg Zsebibabák átmentek a Tigris csoportba, és jött egy sor kicsi fiú a Malackáktól). Most is nagy a nemzetközi mix, amit szintén szeretek nagyon a bölcsiben. A legnagyobb barátnő Aroha, egy spanyol kislány, akivel sokszor már a buszon is együtt utazunk (oda és vissza is). Nagyon cukik, ahogy visongva szaladnak, alig várják, hogy a nagy lépcsőhöz érjünk, a nagy füves terep is külön üdvrivalgást szokott kiváltani. :)

bölcsibe megy Aroha és Alíz

bölcsibe megy Aroha és Alíz

Néha itt ott megállnak, kavicsoknál, egy toboznál, stb. úgyhogy kb. 9: 20 felé érünk be a bölcsibe, este pedig 5-kor megyek érte, és 6:15 felé vagyunk otthon a busszal. Vacsora, pancsizás, ekcémakrém (már egyre kevésbé csapja ki az ekcéma tojás után!!!), kenegetés, mesék, szopi – tápi, és mostanában mindig kéri a Bóbitát (amit eddig csak babakocsis altatáshoz énekeltem). Térdelek a kiságy mellett, rajtam a 15kg-os kislányom, és szép lassan, altatósan eléneklem a Bóbitát. Addig ki is jön minden büfi, néha beleénekel (bóbitabóbita, tőpekirály, csiga, levéle). Néha beleszuszog a nyakamba, amitől egyszer ellenállhatatlanul elkapott a nevethetnék. Perceken át röhögtünk, de mégis volt alvás.
Vacsora

Heti két teljes napot van a bölcsiben, hétfőn és pénteken, kedden szerdán és csütörtökön pedig napi kb. 2 órát Eszterrel (akit imád). Ez a hetirend nem annyira segít abban, hogy rögzüljün, mit mikor csinálunk. Sokszor hétvégén is mondja, hogy megyünk a bölcsibe. De július végétől elvileg heti 5 napot lesz már bölcsiben (ettől kicsit szorongok is). Szereti az óvónéniket, meg a kicsiket is. Azért reggelente még el szokott kenődni, de már nem sír hangosan, és a lelkemre köti mindig, hogy mama visszajön, és én is mindig mondom, hogy este együtt megyünk haza.

Alíz focizik 2012 tavasz

Alíz focizik 2012 tavasz

Nem sikerült hajnalban (haha, azóta 2 napja…) befejezni a posztot, úgyhogy most teljes pompájában közelít felém. Fején vikingsisak, nyakában hawaii nyaklánc, kezében a cini cini kisegér, lábán a papucsom. Közli, hogy ‘Felöltöztem.’ Bilizés előtt vagyunk.
99%-ban úgy beszél magáról, hogy ‘Alíz’ így, Alíz’ úgy. Érti a személyragokat, de csak akkor használja, ha utánam mondja, vagy nem tudom, hirtelen szituációs ihletet kap.

4-5 szavas mondatokba is bocsátkozik, elmesél egy sztorit, felidézi, hogy voltunk egy játszóházban, ahol csúszdázott sokat, a család is lecsúszott.

Egész jól érti az alany – tárgy viszonyát. Pl. Ki szereti Alízt? Kit szeret Alíz? felsorolásoknál egy ideig bizonytalan volt, de néhány hete ez úgy tűnik rögzült. Viszont ma kijelentette, hogy ‘Papa ül Alíz ölében’, ami persze fordítva volt, de kicsit megkavarodott a ki-kit része.

Néha nagyon jókor használ jó szavakat. Pl. matricákat kapartam le az új poharak talpáról, és kérdezgette, hogy Mit csinál Mama? Én meg mondtam, hogy leszedem a matricát, mert nem kell oda. Alíz közölte, ‘mama levakarja’, vagy hasonlók.

Szeret halandzsázni, és azt is érti, hogy mi a halandzsa. Most, hogy Attila Németországban volt, eljátszottuk, hogy ott németül beszélnek (Wie heisst du? Ich heisse Attila, stb.), ez nagyon tetszett neki. Mintha értené, hogy a halandzsa játék, a magyar, az angol, a spanyol (Aroha) stb. pedig használt nyelvek.

Számolni szeret, sokszor elalvás előtt úgy mantrázik magában, hogy ety-ketö-háom, néty, öthat, hét, nyóc, kilenc, tííííz. de a 2. emeletről lefelé jövet sokszor végigszámoljuk a 31 lépcsőfokot és most már mondja, hogy húsz (meg 1 és 10 között, a többit még nem).

Alíz a 2 éves hölgy, kezében 'Princess in Hiding'

Alíz a 2 éves hölgy, kezében ‘Princess in Hiding’

Nagy szájharmonikás, szeret együtt énekelni és zenélni. A bölcsiben minden ének után taps van, úgyhogy itthon is tapsol és mondja, hogy Yeeeeeaaahh! Énekelget magától, hogy
– Hinta palinta, hintázik az Alízka (eddig tudja)
– Twinkle twinkle little star how I wonder what you are (ezt eddig)
– See – saw Majory Daw (ezt eddig)
stb.
Együttmondókázni, együtténekelni még jobb, és ha új, vagy rég hallott dalt hall, akkor 5-6x minimum el kell énekelni egymás után. :)

Pl. legutóbbi slágerünk a János bácsi a csatában, ahol a REPETÁT felkiáltásba ő is hamar becsatlakozott, röhögcsélt rajta és jó nagy repetát kiabált, jó ritmusérzékkel.

Nagyon szeret pacsálni, bújkálni, zenélni, hintázni, forgózni és mesélni.

Bogyó és Babóca mindent visz, de ebből mindig van 1-2 sláger, de van még néhány VIP mesekönyv: Berg Judit Maszata, amit Lucától kaptunk a legjobbkor jött, mivel motoros mesekönyv és pont egyidőben kapta a zöld motorral. Napközben is leveszi a mesekönyveket, átlapozza. Néha amikor kimegyek a konyhába, megijedek, hogy miben sántikálhat, olyan csend lett. De visszalépek és szinte mindig olvas. 1-2x előfordult, hogy az ipodomat böngészte elmélyülten, vagy filctollal magát dekorálta. :) Na ezek remek látványt nyújtanak.

Sokszor eszembe jut, hogy mi lenne most, ha nem lenne Alíz. Teljesen kietlen, kopár, keserű kép ugrik be. Persze biztosan meg lennénk, de aaaaannyira elmondhatatlanul hálás vagyok, hogy van egy szeretetreméltó, humoros, mosolygós, elfoglalt kislányunk!!! Köszönjük. Jó napokon még azt is könnyű mondani, hogy a rossz napokat is. :)

Budapest – Magyar Nyelven Beszelnek?

Most, hogy júniusban otthon voltunk és turistáskodtunk Budapesten, rengeteget fejlődött a magyar tudása, először döbbenten hallgatta, hogy szinte mindenhol magyarul beszélnek, a boltban, a játszótéren, az utcán, stb. aztán vigyorogni kezdett, és aztán ez volt a legtermészetesebb. Az is kiderült, hogy elég jó kis játszóterek vannak otthon, és a legkevésbé gyerekbarát Budapesten az a levegő meg a közlekedés. Meg persze az éttermek, de ha már a közlekedés javul egy kicsit, akkor pezsgőt bontunk. Érdekes volt úgy metrózni, hogy nyugodtan tolhattuk a mozgólépcsőn a babakocsit. Angliában tilos mozgólépcsőn közlekedni babakocsival, külön matrica jelzi, és Spanyolországban sem engedélyezett, ahogy Ica írja. De vannak is liftek cserében.

Jatekok 2 evesen

Szeretek vele játékokat kitalálni, többször átveszi az irányítást is.
Pl. zenéltünk csörgőkkel. Néhány csörgetés után a zenekarvezető elkiáltja magát, hogy ÁLLJ! (a bölcsiben és babazenén STOP!), akkor csend jön, de utána megint csörgőzünk. Alíz is többször szabályozta a játékot (játszottuk Luluval és George-dzsal is, ők is a másfél évükkel tökéletesen játszották a zene – szünet játékot).

Vagy van egy nagy traktorkerék az egyik játszótéren. Körbe körbe mentünk, valami rögtönzött törpés dallal: így mennek a törpék, körbe-körbe-körbe, jár a kicsi törpe, de hopp megáll. Otthon felejtette a kulacsot! Visszafordul! és megint megyünk körbe, mindig mást hagyunk otthon, el is játsszuk, mi az, stb.

Aztán sokat szereti játszani az alvásos játékot. Ez abból áll, hogy hortyogunk (tök jól tud hortyogni!!!). Csendben szundikálunk egy ideig, aztán valamilyen hangot adok ki. Ho! Mi volt az? Sokszor beazonosítható a hang (miau, brrrr, brumm, vumm-vumm, sihuhu, stb.) és akkor mindig mondja, hogy mit hallottunk, mi ébresztett fel minket. Aztán legyintünk egyet, hogy ‘ja, csak egy repülő volt, de elszállt már’ és akkor visszaalszunk. Néha narrálom is az alvást is. ‘Mélyen alszunk, csendben szunyókálunk. Egyszer csak egy picinyke hangot hallunk. CIN CIN CIN. Nahát, mi volt az? Felülünk az ágyon és Alíz csillogó szemmel mondja, hogy mi volt az. Néha csak kapirgálok a falon és arra járt egy aszfaltbogár, vagy kopogok és a törpék vizvezetékeket kalapálnak, stb.

Egyre több szerepjátékot lehet vele játszani. Az építőkockákból nemcsak hatalmas meg szépen formált tornyok épülnek, hanem előbb utóbb belakják a hüvelyknyi méretű kistörpék is az építményeket, átbújnak a lukakon, a kapukon, átússzák a folyót, akármi.

Még szó nélkül elfogadja, ha kijelentjük neki, hogy a Papa most elutazik 2 napra. Ma nem jön haza, hanem holnap – után, pénteken (mindig az ujjaimat használom a napokra, és végigmondjuk hétfőtől). De az is látszik, hogy az elfogadás mellett is megzavarodik, kis lelki vihar lesz hirtelen. Pl. látványosan elfordul tőle, mintha már elutazott volna, aztán persze ad búcsúpuszit, de igyekszik túllépni az elszakadásos helyzeteken. A bölcsis búcsú más tészta.

Annyi mindent le kellene írni még, de nem lehet mindent dokumentálni. Az egyik legboldogabb családi pillanatunk pl. legutóbb egy nagy közös füvön gurulás volt. Ide oda vezényelt minket Alíz és gurult gurult, Attila is meg én is már teljesen elszédültünk, úgyhogy kicsit tetettük a gördüléseket, de Alíz mint egy űrhajós! :)

Kilo es Hossz – Suly es Magassag

Ja igen, a 92 cm-es ruhákat kinőtte, saccra 13-14kg lehet (a reptéri bőröndsúlyon mértük 13 kg-ra a kufferját)

Reklámok

3 responses to “Hány éves vagy Alíz? 2!

  1. De jó kis bejegyzés volt:) Alíz pedig olyan szép, hogy a szavam is elállt. Sok puszi, az most esett le, hogy akkor dupla szülinap volt/van. B.

  2. Szia Borcsi, köszi szépen. :) Akkor én mit mondhatnék neked a háromgyerekre? Mind gyönyörű! Anna meg a néptáncos ruháiban, lelkes szemekkel!!! Nem akartok Cambridge-be jönni nyaralni? Tök sok eső van itt is. :)) Luxemburgban sem sok a nap, ha jól láttam, ugye?

  3. Nem sok, de holnap megyünk haza:))) Szóval idén otthon lesz a nyaralás, de előbb-utóbb arrafelé is el kellene menni, amerre ti vagytok. Itt tiszta őrült az idő, 20 perce jégeső esett, most épp száz ágra süt a nap. Puszi!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s