Alíz nyelvén

Hihetetlen jó  beszélgetni már Alízzal. És van néhány nyelvi fordulat, amit néha sikerül felírni, máskor azt hiszem, hogy ez annyira jó, hogy biztos nem fogom elfelejteni, de aztán mégis.

Alíz, emlékszem mikó kicsi vótam

Alíz, emlékszem mikó kicsi vótam

Hirtelen, ami eszembe jut:

Alíz mesél:

Egyszer csak, hol volt, hol nem volt, volt egyszer….

Alíz reggelizik:

Kérek szépen zappehelyhet? (kérdőleg, hejhet?)

HOL?

A hol korszak gyakorlatilag a miért korszak előfutára, minden és mindenki: hol?

Hol a Papa? Hol a dolgozik? Hol a ettűnt? Hol a gipsz?

Hol a gipsz? 

A hol a gipsz történetéhez annyi tartozik, hogy a karbantartók tettek egy nagy fehér x-et a járdára, az egyik kapuhoz. Két napig volt, aztán eltűnt. Nem kis időbe telt, amíg leesett, hogy mi az a gipsz. A gipsz pedig a Kisvakond és a sasból származik, amikor a törött szárnyú sast begipszelték.

Békítés

Ha mérges vagyok, azonnal jön, hogy Bocsánat, semmi baj, mama! [a legtöbb hisztink öltözéshez, vetkőzéshez, peluscseréhez és ekcémás kenegetéshez köthető, nem túl meglepő módon]

Vagyis mondjam, hogy semmi baj, öleljem meg…

Választani nehéz

Véget ért, de sokáig futott a hümmögő kérés:

Kérek szépen mama, hmmmm (mint aki hezitál, nem tudja, mit is kérjen, vagy kérje-e egyáltalán), mézet! (pedig egészen egyértelmű volt, hogy mézet fog kérni, mint sok más reggelinél is)

Mamas and the Papas

Sokszor keveredik ki a nevünkből egy össz-szülő: mappa, pamma, pampa, mampa. Nagyon kedves, és tudja, hogy ilyenkor valami vicceset mondott.

Önreferencia

Szereti magára mondani, hogy huncut kópé, meg, hogy tündér, tündérke. Nagyon sokszor használja még mindig az E/3-at, Alíz megeszi, Alíz felveszi, néha keverve az E/1 ragozással, Alíz megeszem, Alíz berakja / berakom.

Kétnyelvű

Nem túl mellékesen végre sikerült 7-8 hét után átszokni a bölcsiből a kis-nagycsoportba (vegyes 2-4 évesek). Augusztus óta van Alíz masszívan angol nyelvkörnyezetben, heti 5 napot van bölcsiben, és rengeteg szót tud már, sokszor nem is tudjuk, hogy tudja, mert két hétvégi nap alatt nem derül ki, hogy mennyit összetanult már 5 nap alatt. Színeket, számokat, dalokat, stb. Mivel most a szerepjátékos korszakát éli, minden nap be van öltözve valaminek a bölcsiben. Persze általában hercegnőnek (nem mintha rajtam nagyon látna szoknyát, ez inkább a csoportból és a mesékből jöhet). Úgyhogy olyanokat is tud, hogy witch, builder, spiderman, princess, king, queen, stb.

Angolul is elég sok mindent mond már, lassan mondatokat is: Alice going home! Alice’s mummy, look! De a legtöbbet azt hallom a bölcsiben (sokszor bemegyek az utolsó 1 órára), hogy NO! no! NOOOOO! Megküzd a játékokért, és irányítani akarja, hogy ki mit csinálhat és mit nem. De a bölcsisek nem foglalkoznak nagyon az új gondnoknénivel. :) A ‘sharing’ szót most már ő is kezdi magáévá tenni játék közben is, ez az állandó mantra az oviban, és hát … ezt a legnehezebb megtanulni. De simán odaadja az utolsó szőlőszemet a buszon hazafelé spanyol kis barátnőjének.

Emlékszem

Nagyon szeretem, amikor elkezd emlékezni. Néha rátör, és akkor megoszt fontos emlékeket. Pl. ma hazafelé: Papa, emlékszem reggel megbotlottam mamában. [aztán folytatja, közvetlenül utána]. Mama, emlékszem, reggel kaka volt. Kaka volt a pelusban [valóban].

Néha az Emlékszem távoli múltba vezet, szerintem egy része ezeknek már inkább az általunk mesélt és a videón visszanézett dolgokon alapul. Kedvencem az Emlékszem mikó kicsi vótam, baba vótam, szívogattam cicit. [ezt néha most is eljátssza, és van, amikor úgy rendezi a jelenetet, hogy én vagy ő, és ő szoptat…].

Levélírás

Van egy postaládás játékunk. Abból kiszedi a leveleket. És felolvassa. ‘Kedves Nyuszi! Gyere el délre!  Upsy – Daisy’ Ennek tucatnyi változata van. De a levélíró mindig Iggle Piggle vagy Upsy Daisy, két mesefigura.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s