Cambridge Lammas Land

Alíz a 3x használt pancsi ruhájában

Alíz a 3x használt pancsi ruhájában

A Lammas Land az egyik legkedvesebb helyünk Cambridge-ben.

Amikor először jártunk ott tavaly, emlékszem, hogy hirtelen kitörő lelkesedés fogott el, hogy ilyen játszótér egyáltalán létezik a bolygón, és pont itt Cambridge-ben, kb. 20 percre tőlünk bicajjal.

Biztos, hogy fogok még írni a Lammas landi játszótérről, most csak a nyáron készült pancsolós fotókat teszem fel ízelítőül, meg azért is, mert olyan hideg lett hirtelen, hogy már az angol nyárral is kiegyeznék (ami most már tudjuk, 3 napig tart).

Van néhány dolog, ami esetleg a Lammas landi medencéhez hasznos infó, pl. milyen mély, milyen klassz, stb.

Röviden: nem mély, klassz, sokszor zsúfolt.

Lammas Land Pool

 1. a Lammas Land Cambridge city alatt van, a dél-nyugati fertályon, a belvárostól kb. 15 perc gyalog, biciklivel 5 perc. Hol van a Lammas Land? Keresd itt a napocskát: Cambridge Travel Guide Map.
 2. a Lammas Landen ingyenes a pancsoló medence, hurrá!
 3. a medencének egyenletes a mélysége, kb. 35-40 cm mindenütt
 4. a víz elég hideg, de viszonylag tiszta (már amennyire ez így ránézésre, kb. 65 gyerekkel benne elmondható)
 5. a víz nagyon hideg, de az angol gyerekeket ez egy csöppet sem érdekli – hőmérséklete közelebb áll az óceán 15 fokához, mint az otthoni jó kis balatoni langyhoz
 6. a víz eléggé hideg, de a legforróbb cambridge-i nyári nap sem mondható melegnek. 28 foknál hőségriadót fújnak az angolok, ezért a nap nem is mer nagyon sütni. Udvariasságból.
 7. a víz nem langyos, akkor sem, ha egy köbméter vízre 3 gyerek jut, és folyamatosan melegíti a vizet testhőjével, az úszópelusával, és a vízben tébláboló szüleivel, stb.
 8. a víz hideg, de van fagyi!
 9. a víz hideg, van belőle sok, de zuhanyzó az nincs, és csap sincs (bár csap az van a medence melletti WC-kben, nem ivóvizes). Érdemes hozni 1-2 palack vizet, hogy a gyereket egy kicsit leöblítsük.
 10. a medence azonnal megtelik, mihelyst a hőmérő 23 fok körül van. Ami szerelmes budapesti emlékeim szerint tavasz, de talán kellő angol ‘nyaralás’ után majd nyárnak gondolom.
 11. a pancsoló medence mellett egy ÓRIÁSI játszótér van, kb. 4-5 játszótér kitelne belőle a hagyományos méretek szerint. A játékok hiper ötletesek, minden korosztálynak vannak mindenféle vidám dolgok, és jól karban vannak tartva. Homokozó? Az nincs. Vagy van? Szerintem nincs.
 12. Autóparkoló van, bicikliparkoló van. Vízálló pikniktakaró hasznos lehet. Idén nyáron sok eső volt és a szép zöld fű nem tudott kellően átszáradni. Itt az angolok profik és vízálló aljú pikniktakaró van mindenkinél. Na ez a Lammaslanden is hasznos lesz.
 13. A medence melletti büfében édességek vannak, fagylalt és felfújható gumijátékok. Azt hiszem 5 fontért vettük 2012-ben Alíznak az egy személyes felfújható csónakot, olcsón.
 14. Árnyékos fák vannak, a medence egyik oldalán pl. egy sor fát ültettek, több árnyék is van, ide szoktak ülni a kisbabás mamák, akik még a babával kint vannak, míg a nagyobb gyerek a vízben bohóckodik. A föld itt is elég nyírkos, nedves, jól jön majd a piknik pléd.
Cambridge Lammas Land

Cambridge Lammas Land

És akkor most a Lammas Land egy kisebb szelete:

Image

Lammasland / Lammas Land / Lamasland / Lemezland

Ez az egész gyerekparadicsom játszóterestül, medencéstől maga a Lammas Land (sokáig nem is tudtam, hogy írják, első hallás után gondolatban így véstem fel: Llama’s land vagy Llamas’ land (miért ne lehetne itt láma? Dalában is van!), aztán jött a  La Mess Land meg a Lamasland verzió. ‘Cambridge Lammas Land’ nekem mindig egy kicsit a Gyűrűk urát juttatta eszembe, gondolom a lembasz kenyér miatt, amit Frodó kapott a tündéktől, amolyan mindentudó űrhajós túlélő kaja. Jelentem a hivatalos álláspont a mégiscsak tündenyelves változat Lammas Land. Már csak azt nem tudom, hogy mi az, hogy Lammas. Na majd mindjárt. Nézzük csak:

Miért is Lammas Land?

Augusztus 1 a Lammas Napja (Lammas Day), etimológiailag loaf-mass-ra vezetik vissza, vagyis kenyér ünnep, az aratás ünnepe, olyasmi mint nálunk a magyar Aug 20. Lammas napján az angolok egy vekni kenyeret vittek a templomba, a kenyeret megáldották. A hagyomány szerint a Lammas napján megáldott kenyér varázserővel bír!!! Yes, yes, yes. Mégiscsak van itt egy kis lembasz kenyér, Tolkien bácsi. :)

Na szóval a lamasz kenyeret 4 darabra törték, és a csűr 4 sarkába helyezték (a csűrdöngölőjét!), hogy a frissen learatott gabonát megvédje az ártó erőktől. Nem mellékes, hogy Júlia (Rómeó Júliája) lamasz estéjén született, épp az aratóünnep előtt, (“Come Lammas Eve at night shall she [Juliet] be fourteen.” ), ami azt hivatott sugallni, hogy Júliának, idejekorán kell eltávoznia, beteljesülés nélkül. Elültette szerelme magját, de nem arathatja le gyümölcsét.

Ahogy sejthető a Lammas eredete még a pogány időkre nyúlik vissza, és már akkor is az aratás ünnepe volt. Az északi féltekén lamasz ünnepe aug 1-re esik, a délin feb 1-re.

Érdekes, hogy nálunk Mária Terézia rendelte el, hogy Szent István napját megünnepeljük. Az aug 20-i aratómulatság ezek szerint a ‘Hungarian Lammas’

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s