Christs Pieces, a viktoriánus park

A belvárosi parkok legbelvárosabbika a Christ’s Pieces nevű park, ami ‘a wikipedia szerint’ viktoriánus.

Christs Pieces Princess Diana Memorial

Diana Hercegnő Emlékmű, Cambridge

Először kicsit hülyén hangzott nekem, hogy pieces, de lassan megszoktam, hogy a pieces szó ugyanúgy beválik park jelentésben az angoloknál.
A viktoriánusság nem nagyon testesül meg magában a parkban, inkább a körülötte levő épületek és a korosabb fák mutatják, hogy ez a park nem 20. századi. Van szép zöld gyep, jó időben rengeteg piknikezővel a fűben (és ilyenkor némi szeméttel, sörösdobozzal), van a játszótér, vannak teniszpályák, van egy elkerített és nagy gonddal művelt bowling pálya, és van a park közepén egy Princess Diana emlékmű. És két fabódé, ahol a buszjegyeket, bérleteket árusítják (Drummer Street buszmegálló – nem itt állnak meg a reptéri buszok, hanem a Parkers Piece-nél).
Üdítően a belvárosban van, és szeretünk a játszótérre járni, mert egyrészt jó kialakítású, másrészt szinte mindig vannak mások is, akik idevetődnek (más játszóterek sokszor teljesen kihaltnak tűnnek).

A sok piknikező diákon, kutyasétáltatón kívül, vannak gangek is (olyan homeless jellegű csapatok, nem félelmetesek), és persze családok is, de a gyerekesek inkább a játszótérre gravitálnak.

A Christs Pieces parkja amolyan összekötőként szolgál a két cambridge-i bevásárlóközpont között (kb. fele-kétharmada méretben a Westendnek). Az emberek, mintegy hangyajáratban, sorban jönnek-mennek a hatalmas szatyrokkal, a Grafton Center (East Road) és a Lions Yard között. Pláne hétvégén, amikor úgy tűnik, hogy fél Cambridgeshire megye Cambridge városközpontba jött egy kis hétvégi rucivásárlásra (london egy órára van vonattal, szóval gondolom, a megye másik fele oda jár).
Szeretem elnézegetni, hogy milyen sokféle ember van, és mennyi extrém haj, öltözet – valahogy sokkal elszálltabban / elszántabban öltöznek itt, mint Budapesten.
A hangyajáratban a legtöbb zacskón a Primark szó szerepel. Ez messze lepipál mindent, olcsó, rengeteg a ruha (a Primark egyszerűen nem foglalkozik azzal, hogy a harmadik világban mennyire etikusan dolgoztatják az alkalmazottakat). A csajokon vagy balletcipőcske van, vagy a lapostalpú szőrös csizma – mindkettő időjárástól függetlenül. A srácokon a félseggem kint van nadrág keveredik a maximálisan rámfeszül a nadrág divatjával, ami összhatásában elég komikus (bezzeg a répa nadrág meg a márványkő mosott farmer!). Télidőben és nyáron is lehetnek bundás sapkában, vagy pólóban. Az angolok időjárástól függetlenül öltözködnek, és igyekeznek a ruhásszekrény minden szegletéből egy-egy elemet magukra tenni. Na a lényeg, hogy ez a park is remek hely a ‘people watching’-ra.

A park egészen 1886-ig legelő volt, aztán a Corporation of Cambridge megvette a legelőt a Jesus College-tól, lecsapoltatta és szépen parkosította, virágokkal, bokrokkal, ami kell.

Térképen:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s